Sådan lokker du de sky hornfisk til hug

Sådan lokker du de sky hornfisk til hug

4.5/5 rating (22 votes)

- et godt våben til de tidlige hornfisk

Her kajakken set forfra med 24 hornfisk præsenteret.For mange af os er hornfiskens ankomst noget, vi ser frem til. De ankommer når rapsen blomstrer, hvor de søger ind i vores fjorde og lignende lavvandede områder med god bevoksning som f.eks. ålegræs. Men på dette tidspunkt, har de ofte lidt travlt med at lege. De følger interesserede efter blink til stor frustration for vi lystfiskere, da de ofte sjældent hugger. Her ser vi på, hvordan man alligevel kan lokke og fange de drøwe legende hornfisk. (for de læsere der kommer længere sydfra, betyder "drøwe"... at de er MEGET optagede af at formere sig)

De første er få, men store "spejdere"

De første hornfisk "Spejderne" er store og stærke.Når de allerførste hornfisk viser sig, er det oftest midt i april. Disse er dog kun "spejdere" og svømmer ikke sammen med "hovedstimerne". Oftest er spejderne hanner. De er væsentligt større end de, vi kan fange mange af, når stimerne ankommer. Det er muligt at størrelsen og sundhed er årsagen til at disse kommer først. Da vi d. 26. april (igår) fangede 26 stk. af legende hornfisk var 24 af dem hanner. Lidt mærkeligt, da disse fisk netop legede i overfladen og var tilstede i store mængder... altså ikke kun spejdere.

Mere drøwe end sultne

Diller med en af årets allerførste hornfisk.Da hornfiskene jo netop samles i fjordene først for at formere sig, har de faktisk mere travlt med dette, end at spise (og dermed hugge på vores blink og sildestrimler). Derfor skal de tidlige hornfisk provokeres og lokkes til at hugge.

Her finder du dem

Hvis du har adgang til en fjord, finder du hornfiskene de steder, hvor du kan se, at der ikke bare er sandbund. Der skal helst være ålegræs og stenbund - så er hornfiskene der sikkert også. Åbn Google maps og tryk på "Earth" i bunden til venstre. Kig efter små bugte og sving, hvor der er bevoksning - f.eks. her. Ellers spørg omkring - de fleste vil godt hjælpe til et tip omkring hornfisk, da der er så mange af dem.

Fralandsvind er lækrest

Med fralandsvind er der flere fordele i hornfiskefiskeriet.Vi var taget til en østvendt kyst midt i Limfjorden for at være i stand til at fiske fra kajakkerne. Men en kyst med fralandsvind er også at foretrække af flere årsager:
1: Flydende grøde flyder væk. Det kan være et mareridt at stå med pålandsvind og store mængder flydende ålegræs kommende mod sig.
2: Kastelængden bliver væsentligt bedre, og du kan affiske større områder - måske kaste til, hvor du kan se hornfiskene lege.
3: Dit flåd flyder udad, så langt du ønsker det.

Du kan SAGTENS fange hornfisk med pålandsvind også - fralandsvinden er blot skønnest for de fleste af os.

Sådan fanger du dem

Grejet

Jonas fisker med en gammel blød syvfodsstang, som bøjer pænt, når hornfisken huggerVi fisker med lidt forskellige stænger. Min favorit er en lille blød syvfodsstang med et let hjul på. Min line er en meget tynd Berkley Whiplash på 0,08mm... Men jeg synes at en 0,12mm Spiderwire eller Fireline er næsten ligeså god - skulle jeg vælge ny line lige nu, ville jeg vælge en 0,12mm Sufix 832 eller Spiderwire i samme tykkelse. Sufix'en her er slet ikke tosset
Vi fisker også med lidt tungere nifodsstænger til de lidt større blink osv. på omkring 18-20gr. På sådan en stang bruger jeg samme linetykkelse, som er mere end rigeligt til hornfisk - også selv om man, som jeg løfter hele fisken op på land eller kajak.

Endegrejet

Her har en hornfisk taget et ekstra langt "forfang"De legende hornfisk vil som oftest ikke hugge på. De nøjes tit med at slå til blinket, men undlader at bide. Når hornfisken er i dette humør i den tidlige sæson i april og maj duer sildestrimlerne under et flåd heller ikke altid.
Derfor skal vi fiske lidt anderledes for at lokke fisken og få hornfisk med os hjem.

Stripper med hornfisketweak

Vi fiskede med hvide eller hvide pyntede Strippere - 10 og 12 gr. Vi prøvede også lidt andre hurtigere blink - de tobisefterligninger som man så ofte bruger til hornfisk, men fik ikke helt så meget opmærksomhed med disse - så det meste af dagen endte vi med at bruge strippere i forskellige farvevarianter. 
Vi bemærkede, at vi havde overordentligt mange slag på vores blink - altså små hug, som aldrig rigtigt fik kroget fisken - derfor afprøvede vi et gammelt trick, som de fleste læsere sikkert også har hørt om... og måske aldrig afprøvet - 5-10 cm line mellem blink og krog. Jeg skal love for, at det gav resultater. Nu krogede vi LANGT flere hornfisk. Ganske vist havde vi nogle "fejlkrogninger" i halen, men oftest sad trekrogen lige i mundvigen.

Køb evt. din stripper her - 4 stk. for kr. 99 - så er du klar til de legende hornfisk!

Sådan virker hornfisketweaket

Hornfiskeblink - en Stripper med et stykke line mellem blink og krog.Det lille stykke line gør, at hornfisken slår til blinket eller hugger - får linen ind i munden hvorefter trekrogen bliver trukket ind i et lukket næb - sådan forestiller jeg mig det i hvert fald uden at have set nærmere på det. Derfor skal det også være en mindre trekrog du bruger - en større krog kan have et hornfiskenæb i krumningen uden at kroges - en mindre krog vil ramme næbet.

Sådan tweaker du blinket

Det er ganske simpelt at gøre. Jeg bruger selv denne Berkley fluorocarbon på 24mm. Tag blot et lille stykke, som er lidt for langt... målet er at ende med et stykke line på ca. 7cm. Et længere stykke line kroger fint, men giver typisk noget mere linekludder. Bind linen i blinket og den anden ende i trekrogen - det er alt du behøver.

Sådan fisker du den tweakede stripper

Smørstegte hornfisk er et hit i vores hjem.Hornfisken vil på dette tidspunkt gerne lege med blinket, men det virker ikke som om, den er sulten. Derfor provokerer vi fisken til at hugge ved at skrue lidt op for tempoet. Prøv at spinne ind rigtigt hurtig uden pauser. Prøv hurtigt, men med små spinstop. Den hurtige hastighed giver hornfisken kortere tid til at kigge nærmere på agnen og provokerer rigtigt tit til et solidt hug der krummer stangen.
Jeg giver et stille og roligt træk for at være sikker på at krogen er sat. Hvis du gør det for hårdt, vil du ofte rykke krogen løs og miste fisken - langsomt sejt træk virker fint.

Hvis du bruger ovenstående teknikker, er jeg sikker på, at du også kan fange flere hornfisk nu i det tidlige forår. Når vi kommer tre uger længere frem, vil jeg foretrække bombardaflåd og sildestrimmel som mest effektive våben til hornfisk.

Kunne du lide artiklen?

Hvis du kunne lide skriveriet her, så hjælp med at vurdere kvaliteten for andre læsere ved at give karakter. Tryk på stjernerne i toppen af artiklen. 
Vil du have besked, når jeg har skrevet, så giv et "Synes godt om" på facebook - så ser du automatisk, når jeg har nyt på programmet.

Tak fordi du læser med! - og knæk og bræk

Mvh.
Michael