Sådan fanger man hornfisk

Sådan fanger man hornfisk

5.0/5 rating (5 votes)

- din guide til at fange flere hornfisk (Belone belone)

Sæson: April - juni i fjorde og andre lavvandede gydepladser/områder. I juli - september fanges store enkeltsvømmere langs kysterne.
Mindstemål: Ingen, men der er meget lidt gastronomisk værdi i de mindste fisk. De kan dog bruges som madding.

Om hornfisken

kajakhornHornfisk er en rigtig sjov fisk at fange - og så kan det til tider være rigtigt let. Det er en super fisk at tage ungerne med ud at fiske efter, da der ofte er godt med aktivitet - desuden kan den fanges helt uden brug af krog. Den har et langt næb, som den bruger til at slå til småfisk for at lamme dem, inden den spiser dem. Den har desuden grønne ben (altså indeni). Disse grønne ben er medvirkende til at nogle danskere ikke vil spise dem til trods for at den er en fremragende spise. Jeg tilbereder dem som stegte ål - og der er som regel rigeligt til at smovse. De er også fremragende røget (ligeledes er de fine rognsække).
Hornfisken er en stimefisk, som kommer i store mængder på alle danske kyster i foråret. Den trækker ind i vores fjorde og sunde for at gyde. Her kan man nogle gange opleve, at vandet "koger" af legene hornfisk helt inde på det lave vand. Fiskene jager oftest i ca. 1-2 meters dybde og gerne i behageligt solskinsvejr.

Her finder du hornfisken

fiskekajakI starten af sæsonen finder vi hornfiskene inde i fjordene. Her kommer de i kæmpestore stimer og man kan på en god dag stort set fange dem man har lyst til. I april, maj og juni finder man dem gerne inde i fjordene - gerne på lavt vand og hvor der er ålegræs eller stenbund. Typisk steder som også er gode til havørred. Senere i juni og i juli trækker fiskene ud til kysterne og er ikke længere til at finde inde i fjordene. Nu kan man istedet tage dem fra diverse moler og pynter, men som regel lidt mere spredt.

Sådan fanger du hornfiskene bedst

Fiskeri med flåd

Sådan laver du et godt mederig til hornfisk.At fange hornfisk på prop/flåd er den mest effektive metode efter min mening. Det er en super sjov og oftest let metode til at fange "næbdyrene". Jo lettere grej, jo sjovere, og du kan sagtens fange hornfisk på det allerletteste grej.
Når hornfisk jager, slår de først til byttet med næbet for derefter at sluge det lammede bytte, og det er vigtigt den ikke mærker flådet her, så den vender tilbage og sluger krogen.
Når du skal fange hornfisk, er det en god ide at bruge så lille et flåd som muligt. Mange bruger alt for store flåd, så hornfiskene mærker, at byttet sidder fast ved det første slag. Med et lille fint flåd, mærker fisken intet og sluger straks krogen med madding.

Madding

Som madding kan du bruge mange forskellige ting. Hornfisk i stimer har ikke lang tid til at bedømme maddingen og spiser stort set hvad som helst. Nogle dage er de dog mere kræsne og kræver lidt bedre kvalitet madding. 

SildestrimmelHer er mine mest foretrukne agn:
1: Hornfiskebug (er meget sej og sidder godt på krogen
2: Tobis
3: Frisk sild
4: Frossen sildefilet fra supermarkedet
5: Kyllingehjerter
6: Regnbueørred

Krogen

Når du skal kroge en hornfisk, er det vigtigt at bruge en god spids krog. Fiskens hårde næb gør, at man ofte oplever hug uden at kroge fisken. Der er ofte diskussion omkring hvilke kroge der er bedst, og efter at have testet de mest anbefalede størrelser enkeltkroge mod trekroge en hel dag, må jeg konkludere, at de kroger nogenlunde lige godt. Min favorit er en helt lille trekrog str. 12 - str. 18, men en lille langskaftet enkeltkrog er også super god. Især de med ekstra modhager opad skaftet, da de holder sildestrimmel (eller hvad agn du bruger) godt på plads.

Almindeligt mederig

Et let mederig med pindeflådEt lille penneflåd er suverænt, hvis du ikke behøver kaste langt. Det hele går ud på at lave modstanen for hornfisken så lille som muligt. Hvis du er nødt til at kaste, kan du bruge et større flåd, men sørg for at belaste det nok til at så lidt som muligt stikker over vandoverfladen.
Sæt flådet ca. 1 - 1,5 meter over krogen og benyt gerne fluorocarbon til det sidste stykke forfang, da det er næsten 100% usynligt for en sky hornfisk.
Brug en god saks til at klippe maddingen i strimler på ca. 1,5 x 5-8 cm. Hvis du bruger en trekrog sættes to af krogene i det bredeste stykke, så en krog er fri - ca. 0,5-1 cm fra enden så resten af stykket hænger frit og kan slingre lidt under indspinning.
Hvis der er strøm kan det være nødvendigt at bruge nogle hagl ca. 30-40 cm fra krogen, så den kommer ned istedet for at drive i overfladen. Men i stille vand bruger jeg et penneflåd som allerede er belastet perfekt, så maddingen langsomt synker ned og hænger mere naturligt i vandet.
Du kan lade den ligge eller trække lidt ind. Nogle gange kan et hurtigt ryk give den opmærksomhed der skal til for at få fisken til at hugge.

Bombarda/bobleflåd
En anden yderst effektiv måde at medefiske hornfisk er med et bombardaflåd eller et gammeldags bobleflåd. Dog kaster et moderne bombarda nok en smule længere.
Her bruges gerne et forfang på længde med din stang og igen gerne i fluorocarbon. Samme type krog som nævnt ovenfor. Igen belastes agnen med lidt hagl, hvis der er meget strøm - alternativt kan man med stor succes benytte et intermediate bombarda, som holder sig lidt dybere, end det flydende.
Her kaster man ud og lader agnen synke lidt, for at spinne en lille smule ind. Igen kan et hurtigt ryk som får sildestrimlen til at jage afsted, lokke hornfisken til at hugge.

Hurtig behandling af en fanget fisk

Rens fisken så hurtigt som muligt - og opbevar den køligt.Når du har fisken på land, giver du den et hårdt gok i nødden eller brækker nakken bagover. Herefter åbner du gællelågene og trækker gællerne ud med en tang. Nu kan du let se kroge, som gribes fra gellelågene med tangen - vend krogen med spidserne bagud og før krogen baglæns ud gennem gabet. 

Spinnefiskeri

Når du skal spinne efter hornfisk, er det rigtigt sjovt med en superlille UL fiskestang og tynd fletline. Så får man virkelig et sjovt fiskeri. Du vil oftere mærke fejlhug på blinket, men det gør sjældent så meget, da der ofte er en ny fisk i kø. Ikke sjældent mærker man flere hug i hver kast.

Hvilke blink og spinnere?

Sømmet er fremragende til hornfisk.Du kan bruge stort set hvad som helst, men hvis ikke du mærker hug efter f.eks. 10 kast, så prøv en anden farve eller type. Ofte bruges lange slanke blink som ligner tobis. Men du kan også sagtens bruge en lille spinner, wobler eller hvad du nu har lyst til. Nogle gange synes jeg at rødt kan lokke hornene, men det kan være tilfældigt. Jeg fisker oftest med flåd.

Tweak dit blink

Snurrebassen virker også til hornfiskDen store krog, som et blink oftest kommer med, kan være lidt for stor til at kroge hornfisk effektivt. Man kan vælge at sætte en mindre trekrog str. 10-12 på blinket direkte, eller som mange sætte ca. 7 cm line mellem den lille trekrog og blinket. Det gør, at når hornfiskens næb klapper sammen om blinket og bliver trukket ud, så sidder det korte stykke line fast i tænderne og kroger hornfisken effektivt i næbbet.

Silkekrogen
En ny og smart måde at fiske hornfisk, er at benytte "Silkekrogen" Det er en masse små løkker af silketråd, som let bindes på blinket i stedet for krogen, og hornfisken hænger så i stedet fast i trådene, når man spinner ind som man plejer. Der er delte meninger omkring silkekrogen. Nogle siger at det kroger væsentligt bedre en traditionelle kroge. Jeg har desværre ikke haft det store held med silkekrogen, men den er værd at prøve, for mange elsker og sværger til den.
Silkekrogen kan i øvrigt også benyttes alene efter et bombardaflåd eller på en fluestang.
Silkekrogen er perfekt til børn, da der ikke er fare for at kroge ører, øjne og fingre.

Fang hvad du spiser - spis hvad du fanger

rygninghornfiskDa hornfiskene nogle gange kommer i så enorme mængder, bør du tænke over, hvor mange fisk, du kan spise. Fang kun de fisk du og familie og venner skal bruge, og slip resten fri. Det betaler sig at smide lidt tilbage til havguden og du bliver et bedre menneske.

Knæk og bræk!

Mvh.
Michael Brix