• Makrelfiskeri
På molen med makrelforfang og makrelbundrig

På molen med makrelforfang og makrelbundrig

4.1/5 rating (12 votes)

Sådan så vandet ud, da vi startede fiskerietDato: 22/6 2015
Vejr: Nordenvind
Sted: Nordjyllands vestkyst
Sats: Makrel, hornfisk, flade

Afhentning af Diller og afsted mod molen

Det var meningen, at der skulle have været fralandsvind denne efterniddag. Derfor havde vi bestemt os for at prøve at fiske efter makreller på Vestkysten. Jeg hentede Diller, så vi kunne komme afsted og fiske med højvande på vej fra eftermiddag til aften. Det skulle vise sig, at være en lækker beslutning, for der kom lidt af hvert på krogene denne skønne og regnfulde eftermiddag.

Bundrig til makrel - og så meget andet

Vi havde pakket lidt forskellige grejer i tasken til denne tur. Vi vidste, at der kunne fanges ising, hvis ikke der var makreller at fange. Derfor  lavede vi et bundrig, som kan fange både ising og makrel. Forfanget laves som et paternostertackle (rødspætteforfang).

Sådan laver jeg mit bundtackle

Bundtackle - nederste krog - her med et par perler. Den øverste krog er mere kraftig.Jeg benyttede en 0.34mm fluorocarbonline som denne - det gør jeg til alle mine saltvandsforfang til kysten. For enden af linen starter jeg med at lave en "perfect loop" - stor nok til at et lod let kan monteres og evt skiftes, hvis det bliver nødvendigt.
Ca. 40 cm. oppe laver jeg en lille ophængertjavs - og endnu en ophængertjavs på ca. 15cm to meter oppe. Jeg afslutter med endnu en perfect loop, som jeg sætter på den lås, jeg fast har på hovedlinen.
På hver af tjavserne sætter jeg en krog. Jeg har en langskaftet fladfiske/ålekrog nederst og en god solid større enkeltkrog på den øverste. Jeg bruger selv kun kroge af super kvalitet, da sådan en ofte kan holde til en hel sæson eller flere.
Når jeg monterer sildestrimlen på 5-7cm. sætter jeg den blot igennem krogen en enkelt gang, så sildestrimlen blafrer efter krogen.

Gode byger, nordenvind, højvande, FISK!

Da vi ankom til molen, var vinden gået i nord og gav os bølger - og lidt grums i vandet. Dog ikke så meget, at det ikke så indbydende nok ud. Der stod i forvejen en gut. Han fiskede med rødspætteforfang og sildestykker - fangede intet..

Alle våben kørt i stilling

Flåd virkede til makrel, fjæsing og hornfiskAftenen før vi tager afsted, snakker vi tit om, hvilke ting der skal fiskes med på dagen. Det ender tit med, at der prøves fire forskellige metoder/rigs, for at vi hurtigt kan finde ud af, hvad der fanger denne dag.
Diller kan godt lide det tunge skyts - ikke at han ikke også kan lide UL, men han prøver gerne et ordentlig makrelforfang som det første, mens jeg rigger en lille prop til som det første. Diller lagde desuden ud med et ganske almindeligt bilka-rødspætteforfang, mens jeg bandt det hjemmelavede ising/makrel-bundrig. Begge fiskede vi med sildestrimler. Diller sætter silden gennem krogen flere gange, hvor jeg blot, som nævnt, sætter den igennem  en enkelt gang og eksponerer krogspidsen.

Ingen fjæsing her tør jeg nok sige

Som noget nyt, er der kommet fjæsing på molenVi havde lige smidt vores kroge i vandet, da jeg kommer til at snakke med vores medfisker. Han sagde, at nogen vistnok havde fanget et par fjæsing den anden dag. Jeg fik hurtigt korrigeret at han nok mente ulke. Jeg har boet der i hele mit liv, og har aldrig aldrig set eller hørt om fangst af fjæsing her på denne del af Vestkysten. Til gengæld har jeg som purk fanget masser af ulke fra molen, når vi fiskede efter hvad som helst langs molen. (vi fangede i øvrigt også hvillingyngel (måske?) på 7-10cm, som vi fik stegt i frituren på den lokale grillbar - sprøde og lækre).

Et godt ryk i stangen er lækkert

Disse fisk lå i bugen på en stor fjæsing på 39,5 cm.Mens vi stod og snik-snakkede fik jeg pludseligt et rigtigt godt hug på makrelbundrigget. Jeg tog stangen og kunne mærke fisken - et lille modhug, og fisken var kroget. Den kæmpede rimeligt godt, så jeg kunne mærke, at det ikke var en ising. Det føltes mere måske som en hornfisk.... eller kunne det være en makrel??? Snart var fisken trukket ind til molen, og til min store forbavselse, så jeg en kæmpestor fjæsing - den største jeg har fanget eller set - 39,5cm og god fed. WTF - FJÆSING!!! Jeg elsker at spise fjæsing, så jeg har intet imod dem, men håber da ikke, at de helt fortrænger de andre arter. Der er jo helt vildt mange på store dele af østkysten, men på vestkysten har jeg ALDRIG set dem - ikke her. Fjæsingen havde disse par små fladfisk - måske en tunge og en stor reje i bugen.

Diller havde hug på makrelforfanget

En god tur på molen gav godt med bidKort tid efter, havde Diller et godt hug på makrelforfanget... brrr hvor vi håbede, at der var makreller. Endnu et hug og Diller halede ind. Der var en god fisk på helt ude. Snart sprang fisken helt fri af vandet, og vi var klar over, at det var en stor og fin hornfisk... vupti - så var der både horn og fjæsing at fange.

Noget kilder mit flåd helt derude

Der havde ikke været noget ved mit flåd i en times tid... så det begyndte at virke lidt kedeligt. Men snart var der noget der legede med flåddet, som var drevet et godt stykke mod syd. Pludselig var det helt væk, og jeg fik givet modhug - fisken var godt kroget på den lille trekrog. Endnu en hornfisk kom på molen.

Igen noget ved mit flåd - endnu et horn?

Igen var flåddet drevet lidt mod syd, da det med ét ryk forsvandt under overfladen. Det forblev væk, og jeg fik givet modhug - fisken var godt kroget.... Det var en ordentlig hornbasse, hvis dette var en hornbasse, for den fik godt nok bøjet min nifodsstang... Den kæmpede faktisk PÆNT godt... Da fisken var inde ved molen trak den stadig kraftigt nedad, så den først kom til syne helt inde ved molekanten - YESSS - en stor og fin makrel på lige under et kilo. Alt alt for lækkert!!! - fjæsing, horn, ising og MAKREL!

En sjælden gæst på molen

En stor og flot knurhane bed på Dillers bundforfangDiller stod og spinnede sit rødspætteforfang langsomt ind langs bunden med lange pauser og småryk. Han troede, at han havde endnu en mindre fjæsing på, men havde fanget en stor og fin rød knurhane! - Endnu en art på dagens program. Alt for fedt. Jeg elsker smørstegt knurhane, så denne var velkommen i spanden. 

En fed fed dag på molen

storfjaesingVi fangede endnu 5 store fjæsing på lige omkring 35cm. Derudover en 5-6 store fine hornfisk og en ising. Det var en rigtig lækker dag på molen, hvor sildestrimler var rigtigt populære.
Hen over aften da højvande begyndte at gå mod lavt, stoppede fiskene med at bide, og vi tog hjem. Der var jo også lidt fisk der skulle renses og tilberedes.

Lidt til pande og lidt til røgovn

Dagens fangstDet var blevet lidt sent, men der skulle altså laves lidt mad af alle disse lækre fisk... og jeg ELSKER helt frisk stegt makrel, så panden blev fyret op med godt med smør. Makrel, knurhane og ising blev vendt i rugmel og stegt sprøde i smør på panden, mens en 10% saltlage blev rørt op og hældt over fjæsinger og hornfiskestykker.  Dagen efter blev disse saltlagede fisk lagt på en rist i et tørreskab i vinden under udhænget på nordsiden af huset. Der hang de natten over, for at komme to timer i røgovnen (kuglegrillen). De smager super. Klart nogle rigtigt lækre fisk at putte i rygeovnen. Kan varmt anbefales at prøve rygning, hvis ikke du har stiftet bekendtskab med det før - superlet og superlækkert. Læs her hvordan jeg røg nogle andre hornfisk

Tak fordi du gider læse med!

Det vil være en stor hjælp og kæmpe motivation, hvis du vil hjælpe ved at like artiklen på facebook - eller måske dele linket på din facebookprofil, så dine fiskevenner kan læse med.
Du kan også hjælpe andre læsere ved at bedømme artiklen her i toppen - tryk blot på det antal stjerner, du vil tildele artiklen.

Med venlig hilsen og ønsket om knæk og bræk og super weekend til alle
Michael