• Makrelfiskeri
Makrelfiskeri

Makrelfiskeri

3.6/5 rating (17 votes)

Makrel (Scomber scombrus)

Sæson: Juni - august
Mindstemål: Skagerak og Kattegat: 20cm. Nordsøen: 30cm.

Makrellen er en smuk smuk fisk - her til tørring før røgning.Makrel er en af mine favoritfisk. Den kæmper så bravt for sin størrelse og er så utroligt smuk med sin grønblå ryg med sorte tigerstriber og flotte torpedoformede stærke krop.
Sæson fra danske kyster er juni-august med juli og august som højsæson. Du kan også fange store enkeltsvømmere i september. De første fisk fanges langs vestkysten, da de kommer ind fra Nordsøen nordvest for Danmark. 

Her har jeg samlet nogle tips, som måske kan hjælpe dig til at fange flere makreller.

På vej på molen i Løkken med syvfodsstangen rigget med glideflåd.Sådan finder du makrellen

Facebook og fora

For at finde ud af om makrellerne er i et område nær dig, kan du tilmelde dig grupper på facebook eller nogle af de forskellige fora på hjemmesider rundt omkring. Folk er som regel villige til at dele deres viden, og du kan spare dig en køretur ved f.eks. at få en melding fra folk som står og fisker på din destination. Dette er dog den lidt dovne metode, og jeg vil da anbefale at tage ud og kigge på det. Men for at spare en laaang køretur til noget dødt fiskevand kan det være godt at spørge omkring.

Giv en "Synes godt om" på min facebookside her - så får du automatisk besked, når der er nye artikler

Vejr og vind - forhold

molenNår man skal finde makreller, er der nogle små tips som er værd at vide. Makrellen har nogle meget fine gæller og fiskene bryder sig slet ikke om, at få små partikler som f.eks. ophvirvlet sand i dem. Derfor fanger man næsten altid makreller i klart og lækkert vand. 
Klart vand finder man enten på dybt vand fra en båd eller i meget stille vand - eller efter nogle dage med fralandsvind på kysten.
Fra kysten betaler det sig yderligere at tjekke tidevandstabellen og fiske, når der er på vej til højvand. F.eks. starte en times tid efter lavvande. Der kommer sildene med de små krill osv. ind - og makrellerne følger efter. Find din tidevandstabel hos DMI her .
Makrellerne bider klart bedst tidligt om morgenen - de første par timer med lys - og så igen de sidste par timer med lys - i august f.eks. kl. 20 om aftenen og nogle timer frem. Den tidlige er kl. 4-5 stykker om morgenen.

Mågeleg

Et kig i min hurtigkasse til makrelfiskeri.Når makrellerne jager i stimer, skræmmer de ofte de små byttefisk som sild og tobis helt op i vandoverfladen - ofte helt op, så de springer fri af vandet. Makrellen kommer nedefra og jager derfor fiskene op. Det ved måger udmærket godt, og de sidder klar til et let måltid, når det sker.
Så når du ser, at en flok måger vilde flyve rundt og dykke ned i vandet, er der med al sansynlighed en flok makreller nedenunder. Prøv at smide din krog hen i området, og du har sikkert fundet dem. Husk at måger også samles i grupper på vandet af andre årsager - de skal dykke lige ned i vandet og ligne nogle fugle der har en fest.

Fangstmetoder

Makrelforfang

makrelforfang - husk at vende det rigtigt.Makrelforfanget er uden tvivl det mest effektive våben, når der er mange makreller - altså når du står og kaster ud i en stime. Her har makrellerne ikke tid til at kigge nærmere på byttet, da konkurrencen er stor, og de æder stort set alt, hvad du kaster ud til dem.
Makrelforfanget er et forfang med 2-6 ophængere (nogle gange flere, men det kan blive svært at styre for mange, og det fanger såmæn nok ikke flere fisk end det med lidt færre ophængere, da man tit kommer til at stå og fedte lidt med det). 
Ophængerne varierer meget i størrelse, farve og design og man kan sagtens lave dem selv. Makrelforfanget med blylod var mest effektivtDet letteste og nok billigste er dog nok at købe de færdige makrelforfang (eller sildeforfang som sagtens kan bruges). De hænger i enhver grejshop. Hvis du selv laver dem, kan du opgradere på flere måder f.eks. ved at benytte fluorocarbon line og lækre stærke kroge. Men det skal bare være fordi du har lyst, for de færdigkøbte er billige og effektive.

Sådan bruger du makrelforfanget

Først og fremmest skal du have en lidt stærk fiskestang, som kan bære 4-5 makreller på en gang. Jeg har set en spinnestang knække midt over af vægten på sådan et "fuldt hus".
Makrelforfangets ophængere er bundet med en ophængerknude og har en "op-ende" og "ned-ende" som mange overser. Selve ophængerknuden består af nogle drejninger rundt om hovedlinen og ophængerlinen ender med at ligge langs med hovedlinen i forfanget. Du skal vende forfanget således at ophængerens line følger forfangslinen opad - så ophængerlinen lissom bøjer og holder ophængeren ud fra forfangslinen. Det giver meget mindre kludder og ophængerne får en meget mere livlig bevægelse.
Makrellerne befinder sig ofte på lidt dybere vand, når du fisker på dybt vand. Derfor kan det betale sig at lade forfanget synke inden du haler ind i ryk. Når du finder makrellerne, skal du bare prøve at ramme samme dybde næste kast. Du kan med fordele bruge en lidt tung kastepirk - alternativt virker et stykke blylod super og giver som regel en god kastelængde. Jeg synes dog ofte, der er bid på kastepirken, så den vil jeg foretrække.

Medefiskeri med flåd

Et glideflåd - her med en lille trekrog. Til makreller ville jeg vælge en lidt større enkeltkrog.Dette er en yderst effektiv metode til makreller. Ikke helt så hurtig som makrelforfang, men nogle gange bider de store makreller meget bedre på et sildestykke under et flåd.
Da makrellerne oftest fiskes på lidt større dybder end man normalt har forfang til under et flåd, benyttes oftest et glideflåd, som tillader linen at glide gennem flåddet, til det rammer dit flådstop længere oppe ad den line, som du kører helt ind på hjulet. Det tillader dig at fiske med flåd på f.eks. 5 meters dybde - en passende dybde til makrel på det lidt dybere vand. Nogle gange lidt mindre - nogle gange lidt mere. Fra molerne sætter jeg gerne mit på ca. tre meter - to meter, hvis der er lidt sløjt med makrel, og jeg gerne vil fange en hornfisk også.

Sådan laver du et makrelrig med glideflåd

1: Først sætter du et flådstop på. Det kan købes i de fleste fiskegrejsbutikker og er oftest et sæt med ca. 10 små gummiperler der hver sidder på en lille ståltrådsløkke. Linen puttes gennem ståltrådsløkken og perlen/stoppet trækkes af, så det sidder på hovedlinen.

Sådan fanges en dejlig makrel på et glideflåd-rig2: Nu trækker du en perle på hovedlinen - den skal være i hård plast og større end hullet i dit glideflåd.

3: Træk hovedlinen gennem dit glideflåd (en almindelig gammeldags korkprop kan anvendes - bare tag pinden ud - men et rigtigt cigarformet glideflåd virker bedre).

4: Efter flåddet sætter du et passende bly - gerne et lille kuglebly som bare glider på linen (sæt evt. en perle mellem flåd og bly). Blyet skal passe, så der meget lidt til at trække proppen helt under. Jeg bruger det mindste flåd, jeg kan slippe afsted med - penneflåd om muligt.

5: Under blyet kommer endnu en perle til at beskytte knuden på en svirvel, du sætter på.

6: I den anden ende af svirvlen sætter du et forfang på ca. en meters penget. Brug gerne en fluorocarbonline, som er næsten usynlig for fisken, men alm. nylonline virker også fint.

7: Afslut rigget med at sætte en krog på i bunden. Jeg brugte for nogle år siden altid en trekrog - men er siden skiftet over til at bruge en robust enkeltkrog. Jeg stikker bare krogen igennem en enkelt gang i toppen af sildestrimlen, så strimlen slæber efter krogen som en hale - og krogspidsen er helt eksponeret. Det giver en rigtig effektiv krogning. Du kan også lave et dobbelt krogsæt med to enkeltkroge, som giver rigtig god krogning og holder din madding godt på plads. Små trekroge kan også bruges, hvor du sætter bare en enkelt krog igennem sildestrimlen.

Som madding kan bruges:

En sildestrimmel - men brug gerne en kraftig enkeltkrog til makrel.- tobis
- sild
- makrel
- hornfisk.
- kyllingehjerter
... og sikkert en hel del andet guf. Ovennævnte er dog dokumenterede effektive.

Hornfiskebug har den fordel, at den sidder rigtigt godt fast på krogen, så den meget sjældent kan pilles af uden krogning. Iøvrigt er det sjældent et problem med makrelfiskeri, da de ofte tager og sluger krogen i ét hurtigt angreb, hvor du blot ser flådet forsvinde under havoverfladen.
Klip små strimler af maddingen på ca. 1,5 cm bredde og 7-10 cm lange. Klip dem evt med en skarp saks - det er hurtigt og effektivt. Jeg har indtil videre haft bedst held med hjemmefangede sildestrimler fra forårets fangst.

Hvis du fisker fra kysten, skal du huske, at der ikke altid er fem meter dybt. De går nogle gange helt ind på lavt vand og jager småsild og tobis, så der kan du selvfølgelig sætte flåddybden derefter ;)

Det sjoveste fiskeri får du med en let spinnestang - jo lettere jo sjovere. Jeg bruger helst min syvfodsstang på molen, og den fanger flot... og jeg smiler under hele fighten.

Spinnefiskeri

Du kan også sagtens fange makrel på lidt lettere spinnegrej - den måske mest underholdende metode (hvis du ikke, som mig, er helt fjollet med at fiske med flåd). Jo lettere grej jo bedre fight. 
Du kan bruge mange typer blink og pirke, men noget sølvfarvet går man sjældent galt i byen med. Makrellerne jager ofte småsild og tobis, så noget der ligner sådan nogle virker fint.
Det eneste du skal tænke på, er at sørge for at lade blinket synke lidt, inden du trækker i land. De svømmer jo lidt nede, så sørg for at komme ned til dem. Fisk som du plejer, med lidt små ryk, spinstop, og hvad du finder på, for at gøre blinket mere interessant og levende.

Hvor er de bedste makrelpladser?

Et par dage senere... fire fine blev det til denne dag.

Der fanges mange makreller langs næsten alle danske kyststrækninger, når bare forholdene er rigtige. De bedste steder, er hvor der er dybt helt inde ved land, så man kan kaste ud og nå en ordentlig dybte - gerne på over 5-10 meter. De kommer også helt ind til strandkanten, hvis man er på rette sted på rette tid, men det kræver mere held. 

Her er nogle af de steder, hvor der ofte fanges godt med makrel fra kysten:

- Hanstholm på molen på højre side.
- Hirtshals på molen længst mod vest
- Høfterne langs Vestkysten
Makrellerne tørres natten over i tørreskab under udhænget på nordsiden.- Hvide Sande
- Esbjerg Havn
- Frederikshavn på kajen lige bag Krudttårnet
- Frederikshavn store mole
- Fredericia v. ammoniakhavn
- Grenå Havn
- Sæby Mole, den mod syd (fredningszone på den anden side)
- Helsingør
- Kalundborg Havn v. de store skibe.

Blot for at nævne nogle steder, hvor de i hvert fald ofte fanger makreller. De kan fanges fra de fleste havne og moler i landet, når det er sæson. Husk blot, at der oftest er makreller at fange, når vandet er klart.

Knæk og bræk!

Mvh.
Michael Brix