En god tur efter makrel...

En god tur efter makrel...

4.3/5 rating (6 votes)

- med 76 flotte i sækken

Sted: Løkken Mole
Dato: 11. juni 2014
Sats: Makreller
Fangst: 76 makrel og 1 hornfisk
Vejr: Først stille solskin for at blæse op med vind fra Vest - da forsvandt de.

En sjældenhed i Løkken

En glad makrelfiskerDenne tur foregik fra Løkken Læmole. Det hører til de absolutte sjældenheder, at forholdene er så perfekte i Løkken, så tro ikke, at du lige kan tage til Løkken i makrelsæsonen og gentage successen - det er yderst sjældent, at makrellerne kommer så langt ind her. Hirtshals eller Hanstholm er meget bedre bud, hvis du gerne vil have makreller på krogen.

Et godt tip førte til en vild makreltur

Vi havde fuldt hus på forfanget masser af gange denne dag.Jeg havde skrevet på facebook-gruppen, om der var taget makrel fornylig i enten Hanstholm eller Hirtshals denne dag i pinsen. Jeg skriver ofte om friske rapporter, så jeg har en øget mulighed for at fiske der, hvor fiskene rent faktisk er.
Meldingerne var lidt blandede og det så ikke ud til at der var blevet fanget det vilde - ikke at det nødvendigvis kan bruges til noget, når vi snakker makrel, for der kan man stå og fiske i timevis eller dage for pludseligt at stå midt i en kæmpe stime.. Men alligevel.. 
Pludseligt skrev en fiskemakker, at der var makreller i min hjemby Løkken - og så helt inde ved molen. Jeg troede ikke mine egne øjne, da jeg læste det, men fik pakket min taske og kørte mod Løkken Mole, hvor jeg stod 15 minutter efter at have fået tippet. Makker ville støde til kort efter

Vandet var blik og klart

mangemakrellerJeg fik hurtigt parkeret bilen på Pavillonbakken ved Strandpavillionen og fundet mine grejer frem. Jeg traskede ud og fik panoramaudsigten fra bakken. Hele havet stod smukt og blankt som det sjældent gør i Løkken. Vandet var så klart, at jeg allerede her tydeligt kunne se de sorte skyer af småsild danse ballet langs hele kyststrækningen... det var klart at der var noget særligt i gære denne dag og at noget rigtigt lækkert makrelfiskeri kunne blive aktuelt.

Jojo - der var makrel i vandet

På vej ud på molen kunne jeg let se bunden og de store mængder småsild. Den var god nok - hurtigt var der en flok småsild som jagede gennem vandet - og sprang op. Jeg kunne tydeligt se, hvordan en stime makreller jagtede rundt med dem - lige ved siden af molen og på bare et par meters dybt vand. Det kan nok være, jeg fik det hurtigste ben forrest og næsten løb ud mod molespidsen, hvor der stod et par gutter i forvejen. De havde fanget ca. 5-6 store fine makrel og fiskede med et enkelt blink uden ophængere.

Fuldt hus i første kast

makrellertoerringJeg tænkte at der nok var rigeligt med makreller, og trængte til at få fyldt nogle i fryseren. Samtidig med at familien ELSKER makreller, så jeg fik hurtigt sat et makrelforfang på. I bunden satte jeg et blylod, for at få lidt ekstra kastelængde og hurtigere dybde på forfanget.
Ganske rigtigt var der mange makreller, for knap havde mit forfang landet, før jeg mærkede et voldsomt hug, som lynhurtigt blev endnu tungere. Stangen bøjede kraftigt, og der var ingen tvivl om, at der var fisk i den anden ende. Bremsen hvinede mens jeg pumpede mit forfang + fisk ind mod molen. Snart kunne jeg se fiskene - 5 store flotte makreller, som alle kom med på land - jeg var godt i gang med makrel på alle kroge i første kast, og kunne godt se, at der var god mulighed for at der kunne blive en stegt makrel til min kære far og mor også denne dag.

Mågerne viste vejen

4-5 makrel vejer godt til, så brug en stiv stang ;)Efter bare ti minutters fiskeri, dukkede min makker op. Han kunne godt se, at det var med at få krogen i vandet, da jeg fortalte ham, at de 10-15 makreller jeg havde i spanden var fanget på 10 minutter - han fik hurtigt rigget til, og havde snart sine første makreller på krogen. Han brugte ligeledes et makrelforfang og lidt blød spinnestang, som snart blev skiftet med en stivere.
Når der i nogle minutter var ro, kunne vi kigge efter mågerne, som dykkede efter de småsild, som bliver skræmt til overfladen af makrellerne - og blot kaste direkte mod mågerne, og så sikkert som ammen i kirken, var krogene landet lige oveni hovedet på makrellerne med kraftige hug og fulde huse som bevis... Den er god nok den der tommelfingerregel med at mågeleg indikerer makreller - det er da helt sikkert.

Makrelforfang med blylod viste sig effektivt

Makrelforfanget med blylod var mest effektivtVi stod vel bare en fem seks stykker på molen denne eftermiddag. Der var ingen tvivl om, at jeg fangede langt flest makreller... måske dobbelt så mange eller mere andenpladsen. Jeg bemærkede, at jeg som den eneste havde blylod i bunden, hvor de andre havde blink... altså under makrelforfanget. Mit makrelforfang var et ganske almindeligt af slagsen... de der med perlemoragtige farver/fjer.
Jeg lod altid mit forfang synke helt til bunden før jeg begyndte inspinning, og ofte var der da også bid allerede mens forfanget sank mod bunden.
Jeg bemærkede også at nogle af de andre altid døjede med at forfanget var filtrer totalt sammen af makrellerne, når de havde bid, med efterfølgende 5-10 minutters udvikling... det kostede dem helt sikkert mange kast med fulde huse at sidde og bruge tiden på at vikle forfang ud.
Vi var alle enige om, at når man mærker første hug, skal man ikke skynde sig at trække ind, men vente på at flere makreller får øje på balladen og i grådighed hugge på de "ledige" ophængere... en teknik som viste sig meget effektiv for mig. Men de som havde et let blink på havde så endnu en øget risiko for filter, da de ikke havde et tungt lod til at holde forfanget strakt... dvs. at når en fisk f.eks. bed på nederste ophænger, kunne den lettere svømme op med blinket og lave rod i butikken.

Forstærkning blev tilkaldt

Jeg fik hurtigt fyldt den første 20l. murerbalje op med flotte fede makreller. Rigtigt mange var ca. 40cm store - væsentlig større, end jeg før har prøvet, når de kommer i stimer på denne måde - perfekte rygemakreller. Jeg ringede til faderen, som bor i Løkken - sagde til ham, at der var makreller til aftensmad, hvis han lige kiggede ud på molen.

En velfortjent ølpause

Ti minutter senere stod han der med en kølig drik til fiskefolket. Vi var nødt til at lade stængerne ligge på land, mens vi havde ølpause. Far var noget imponeret over den store fangst, og han tog en sæk makreller med ind i køleskabet, så jeg kunne fortsætte fiskeriet, mens de var her. Han blev så træt i armen, at han var nødt til at stille makrellerne i pit hos min søster for at hente bilen (han var cyklende).

En ændring af vejret og makrellerne var væk

Jeg havde fyldt spanden op igen, og vejret var begyndt at ændre sig lidt hen på eftermiddagen. Det blæste op og vinden var i vest. Bølgerne begyndte at rejse sig, og snart var makrellerne væk. De bryder sig ikke om, når bølgerne hvirvler sand osv. op i vandet og gør det grumset - krystalklart vand er hvor du fanger makrellerne bedst.

De gamle fiskere ved bedst

Min far fortalte senere, at en af de gamle fiskere på stranden ligeledes havde fortalt ham, at "nu var det også med at få de sidste makreller med, inden de smutter" - med tanke på den vind, som havde skabt røre i havet.

En vild makreltur var vel overstået

grilletmakrelDa makrellerne stoppede med at vise tilstedeværelse, pakkede jeg smilende sammen og slæbte fiskegrej og makreller tilbage mod bilen. Det var en sand fornøjelse at køre forbi min søster og far og mor med lidt makrel. 
Nu var det tid til at sætte mig ved rensebordet på gårdspladsen og få beundret fangsten og renset og sorteret. De største i poser med 5 i hver til rygnin, og de mindste i poser med 4 i hver til stegning, så det passede med en gang aftensmad til fruen og jeg. Lækkerier.

Knæk og bræk!
Michael Brix