Bombardafiskeri

Bombardafiskeri

4.5/5 rating (6 votes)

- effektiv nyere fiskemetode


Du får god kastelængde på lette agn med bombardaflådBombardaflåd er de seneste år blevet utroligt populære... eller utroligt er det faktisk ikke, da de virkelig ER effektive. Min fiskemakker Diller sværger til bombarda, og fisker ikke med andet, når lejligheden byder sig - uanset om vi fisker i hav, sø eller å. Når ikke jeg kan fiske med mine små penneflåd, fisker jeg også tit med bombarda. Når Diller fisker med bombarda og jeg med penneflåd, er der nok ikke meget tvivl om, at bombarda-metoden nok desværre hurtigt overhaler penneflåddet i effektivitet, så det er klart værd at forsøge sig med. Det er nok også få moderne opdaterede fiskekasser, som ikke har et lille udvalg af bombardaflåd i en af æskerne.

Sådan virker et bombardaflåd

Flåddet ligner en lille torpedo med en stang i den ene ende, som skal vende hjemad/indad, når du fisker det. Linen løber igennem flådet og der holdes gerne et langt forfang foran flåddet - en stanglængde er en passende længde. Flåddets vægt gør, at du kan binde f.eks. en flue i enden af forfanget, og kaste rigget ned i den modsatte ende af søen for derefter at spinne, nøkke, rykke og hvad du kan finde på... i hvert fald er det effektivt at spinne ind. Jeg selv spinner som regel stille og roligt ind med spinstop ca. hver 2-3 meter. 

Forskellige typer bombardaflåd

Forskellige typer bombardaflådDer findes mange forskellige slags bombardaflåd. Typisk er de opdelt i disse grupper:

Floating

Det flydende bombardaflåd til overfladefiskeriet. Disse er de eneste, hvor du direkte kan se på flåddet, at der er bid. Det flyder og trækker derfor agnen meget højt i vandet.

Intermediate

Det let synkende som holder sig en smule under vandet. Dette er efter min mening det mest alsidige af typerne, og jeg fisker gladeligt med det efter f.eks. hornfisk, P&T-ørred - eller hvad der byder sig.

Sinking

Dette flåd synker direkte, og kan vel egentlig næppe kaldes for et flåd. Det er perfekt, hvis du gerne vil fiske helt nede ved bunden.

Sådan laver du dit rig

1: Start med at trække hovedlinen gennem flåddet - start i den lange pind.
2: Påfør en perle af en slags til at beskytte knuden
3: Bind derefter en svirvel på.
4: I den anden ende af svirvlen binder du en stanglængde line (meget gerne fluorocarbon).
5: For enden af forfanget binder du din krog.
6: Til et flydende bombardaflåd, kan det oftest være en fordel med et splithagl eller to ca. 40-50 cm fra krogen.

Et andet smart rig

Sådan laver du et bombardarigEn anden måde at lave et rig på, er at du starter med at tage et stykke line som er lidt længere end bombardaflåddet... måske 40 cm. I midten sidder bombardaflåddet. I begge ender af flåddet påføres en perle og sidst en svirvel i begge ender af linen. Altså sådan: Svirvel, perle, flåd, perle, svirvel.

Nu har du bombardaflåddet som en separat sektion. På din hovedline påsætter du en lås med svirvel, som du påmonterer bombardasektionen på. Derefter binder du dit forfang med krogen på den anden ende. Sådan kan du let udskifte dit rig og fiske med noget andet eller en anden type bombardaflåd.

Sådan fisker du bombarda-style

Fiskeri i Put & Take

Form powerbaiten som en lille fisk på størrelse med en hundestejle.Bombardaflåddet er MEGET effektivt i fiskeparkerne. Specielt har vi haft held til at fiske med powerbait bagefter. Og vi har ekstra succes med grønlige farver powerbait med hvidløgssmag - det kan være tilfældigt, men efter at have konkluderet det fisker vi sjældent med de andre medmindre vi ikke kan lokke ørrederne til at bide.
Jeg bruger altid fluorocarbonline til forfanget og bruger gerne små trekroge str. 12-18 som kroger fiskene rigtigt godt ved den mindste berøring. Vær blot opmærksom på at kæmpe fiskene lidt forsigtigt og køb kroge af god kvalitet. De små trekroge kan trækkes ud af kæften på fisken, hvis du rykker for hårdt, og billige trekroge har det med at bøje for let. Diller derimod bruger altid en lille enkeltkrog... og han fanger altså godt med fisk på dem ;)
Tilførsel af hvidløg til powerbaitenDer er mange forskellige måder at forme din powerbait. Nogle har held med en kugle, men vi har vores favoritform, som vi gør os umage med at lave, så powerbaiten udover sin smag/duft også får en lokkende gang i vandet. Start med at lave en kugle på størrelse med en tokrone. Maser krogen ind i midten og hold derefter kuglen midt mellem dine håndflader og rul kuglen til en lang topedo med en tynd hale og en tykkere krop omkring krogen. Lige efter krogen klemmer vi halen flad, så den får lettere ved at logre og laver gør en slags ror som forhindrer powerbaiten i blot at snurre rundt om sig selv og kinke linen.
Du kan gøre stort set hvad du har lyst til, når du spinner ind. Du kan endda lade den ligge derude - fiskene skal nok bide. Vi har dog mest held med at spinne ind med spinstop og varierer hastigheden.

Fiskeri efter hornfisk med bombarda

Vi bruger oftest bombarda til fiskeriet efter hornfisk. Det er det perfekte våben til vores grønbenede venner og vi fanger oftest væsentlig flere end andre glade fiskefolk med blink og almindelige propper.
Vi bruger nøjagtigt samme rig som til ørrederne i P&T - vi bruger endda de samme trekroge - dog gerne i det mindste størrelser med min favorit i str. 18. Alternativt bruger vi en lille langskaftet enkeltkrog, men min favorit er trekrogen.
På trekrogen monteres en lille strimmel sild eller hornfiskebug (hornfiskebug er meget sejt, og du kan ofte fange mange fisk på det samme stykke).
Når jeg har kastet ud, lader jeg typisk silden/agnen synke i måske 30 sekunder. Derefter giver jeg et godt ryk, som får silden til at fare måske 1,5-2 meter op gennem vandet. Det lokker tilsyneladende hornfiskene til, og ofte er der hug allerede her. Ellers fiskes stille og roligt ind med jævnlige spinstop, men prøv at lave et stort og hurtigere ryk engang imellem - det giver opmærksomhed.
Læs også "Sådan fanger du hornfisk"

Fin ørred på bombarda - 1.5 kiloDu kan desuden bruge bombardaflåddene i både å og hav efter havørred. Du kan trække en krog med en regnorm efter eller fiske din yndlingsflue.
Du kan fange makreller med et synkende bombardaflåd.
Du kan fiske en lille spinner eller wobler, som du ellers ikke kan få kastelængde på.
En anden effektiv ting at putte på forfanget, er en lille gummiorm. Hvid skulle være en god farve.

Knæk og bræk!
Mvh.
Michael