Uark - makrellerne er her!

Uark - makrellerne er her!

4.5/5 rating (2 votes)

Dato: Søndag d. 12. juni
Sted: Løkken Mole
Vejr: Fralandsvind 5-6m/s
Sats: Makrel

Årets første makreljagt

makrelfiskeri1Vi var afsted i sidste uge, for at se, om vi kunne fange årets første makreller. Det var åbenbart lige en tand for tidligt, og makrellerne lod vente på sig. Istedet fangede vi en lille spandfuld isinger, som jeg og familien med stor glæde spiser.
Men i fredags kunne jeg godt se på vejrudsigten, at det skulle blive makrelvejr, og jeg var pænt sikker på, at makrellerne ville vise sig ved molen denne weekend. Og rigtignok - der kom en melding om makrellerne om lørdagen, hvor jeg desværre var lidt hængt op - men søndag skulle det være.

Hvornår kan man fange makrellerne?

makreller3Makrelvejr på Vestkysten, er når der flere dage i træk er fralandsvind - eller meget vindstille. Efter en dag eller to klarer vandet op, og makrellerne kommer helt ind til land for at jage småsild, tobis og hvad der ellers er af godter. Makrellerne er lige glade med solen, og de bider ofte flittigt, når de på denne måde kommer ind. Du kan ofte se mågerne feste, når der er makrelvejr.
Man kan som oftest fange makreller hele dagen, men der er vist ingen tvivl om, at det bedste fiskeri foregår lige efter solopgang og lige omkring solnedgang. 
På denne tur kom vi dovent midt på formiddagen, og der vrimlede med makreller en stor del af dagen.

Hvordan fanger man bedst makrellerne?

makreller4Der er nok ingen tvivl om, at et almindeligt makrelforfang, er det mest effektive, hvis man bare skal have fyldt spanden op. Især små makreller elsker forfangene, hvor de kan være lidt svære at få på et sildestykke under en prop. Derimod fanger man ofte de lidt større makreller på sildestykket. Og - man fanger altså masser af både store og små makreller på forfang, så det er ikke sådan, at man helt kan filtrere nogle fra sådan.
Nogle gange vil makrellerne ikke bide på et forfang. Det kan nogle gange være, fordi de meget målrettet jager efter småsild i rigelige mængder. På sådan en dag, skal du prøve et blink, som minder meget om en småsild - sølv på siden og mørk på ryggen. 
En dag, jeg stod på molen, bed jeg mærke i, at vi intet fangede på makrelforfang, til trods for at vi kunne se makrellerne jage sild på knædybt vand. Jeg skiftede til den lille spinnestang og en sildelignende wobler. Allerede i første kast, kunne jeg se, hvordan makrellerne gik direkte til bidet, hvor de efter makrelforfang simpelthen vendte om, så snart de kunne se forfanget... Den dag fangede wobleren væsentligt flere makrel, end de ti andre, som havde makrelforfang på... Simpelthen lækkerier. Og det var altså pænt meget sjovere, at fange dem på syvfods spinnestang, end den store fiskemaskine ;). Herunder har jeg beskrevet hvordan JEG fisker efter makrellerne. Jeg har linket til de enkelte stykker grej på www.fiskegrej.dk, da de er så søde, at sende mig lidt fiskegrej til gengæld - og fordi det er præcis det grej, jeg bruger. Men du har sikkert noget i kassen som kan bruges uden problemer.

Grejet - sådan gør du

Makrelforfang

makrelforfangEt makrelforfang er meget ligetil, men du skal vende det rigtigt for optimalt fiskeri. Når forfanget hænger, skal krogene vippe opad og ikke hænge ned langs med hovedlinen. I enden af makrelforfanget kan du hænge en pirk, blink el. lignende. Men du kan også vælge et blylod for hurtigt at komme ned til fiskene.
Når du kaster ud, så lad forfanget synke HELT ned på bunden, inden du begynder at trække ind - makrellerne jager gerne nogle meter under vandoverfladen - og i vandoverfladen jager hornfiskene typisk.

Glideflåd og sildestrimler

glideflaadGlideflåd er mit foretrukne våben. Jeg ELSKER at holde øje med et flåd, for at se det dykke brutalt mod bunden - et sikkert tegn på at en makrel er overlistet. Makrellen søger typisk mod bunden hele vejen ind, og man ser den ofte først helt inde ved molekanten.

Sådan laver jeg mit glideflåd-rig

1: Start med at sætte et flådstop på din hovedline. Det skal stoppe flådet, hvor du bestemmer, og det er fleksibelt, så du kan fiske dybt eller lavt.
2: Efter flådstoppet fører du linen gennem dit glideflåd og derefter et kuglebly og sidst en perle til at beskytte knuden, vi nu skal lave.
3: Bind en lås eller svirvel fast i enden af hovedlinen og bind ca. 1-1,5m. fluorocarbon i svirvlens andet øje.
4: Nu mangler blot en god krog i enden. Jeg bruger en lidt åben og ikke alt for lille krog. (krogen på billedet er en trekrog, jeg bruger til hornfisk). Den bliver ført gennem en sildestrimmel en enkelt gang i den tykkeste ende, så strimlen kan vrikke frit og krogspidsen er helt fri og eksponeret. Det giver en rigtig god krogning fremfor at føre krogen gennem silden utallige gange, so spidsen er helt skjult og beskyttet af sild.
Jeg sætter flådstoppet på ca. 2,5-3 meter oppe (så sildestrimlen kommer på tre meters dybde).

Nok om grej - mere om turen

makreller5Vi ankom til Løkkens strand om formiddagen. Vinden så ud til at være en smule kraftig, så vi valgte altså at stille os på molen, som så så indbydende ud. Der var ikke mange mennesker, så vi fandt hurtigt en plads derude. 
Vi kunne se fra stranden, at der blev fanget lidt makrel, så det var hastige skridt, der blev taget udaf.

Løkkens lækre mole

På molen stod vel 10 lystfiskere, som fangede lidt makrel. Ikke noget vildt makreleventyr på dette tidspunkt, men der blev fanget lidt. Jeg monterede glideflåd og sild fra starten, men havde kun meget lidt aktivitet. Ved siden af stod nogle skønne gutter, som fangede nogle enkelte makreller på forfang. Der var rigtigt mange små stegemakreller og kun enkelte store imellem.

Glideflådet gik til bunden

Efter en halv times tid, var jeg ved at blive lidt træt af glideflåddet, som havde meget lidt aktivitet - naboerne og de andre på molen, som fiskede med makrelforfang fangede nogle stykker indimellem, men pludselig var der aktivitet på min prop. Den lå bare ca. tyve meter fra molen, og i ét ryk forsvandt den HELT ned i dybet. Jeg fik strammet linen op, og givet et stille modhug med syvfodsstangen. Jeg skal love for at fisken rykkede igen. Den tog simpelthen flugten, og trak vel 5-10 meter af hjulet lige med det samme. Jeg fik kæmpet den lidt ind, og igen tog den en stikker. Det gjorde den et par gange, og jeg skal love for at min syvfods var krøllet. Først ved molekanten, kunne jeg begynde at få fisken lidt op og væk fra bunden, som den tilsyneladende havde fulgt fra starten. Det var en super flot makrel på ca. 800gr. ... rigtig stor for denne dag, hvor de fleste lå lige over mindstemålet. Den kom hurtigt i den medbragte køletaske med is, hvor der allerede lå 4-5 mindre makreller fanget på forfang.

Makrellerne kommer!

Efter nogle timers fiskeri med få fisk, kom der pludselig rigtigt gang i den. Man kunne nu ikke tage et kast, uden at have makreller med ind... Det vrimlede med de smukke grønne fisk. Simpelthen noget af det smukkeste, når de næsten lyser helt op... 

Alt med måde

Efter nogle timers fiskeri med total makrelbonanza, kunne de fyldte køletasker berette, at det nu var tid til at komme hjem og rense... Der var simpelthen fyldt, og isen var ved at smelte - og så er det altså med at få makrellerne hjem og få afsluttet opgaven. Jeg rensede de fleste, mens min nevø Jeppe og Diller fiskede lidt videre. 105 fine makreller var der i alt. Min niårige nevø fangede i øvrigt seks makreller HELT uden hjælp. Han fik dem afkroget og gokket på forsvarligt vis - og søster kunne nyde, at der nu er endnu en fiskeskaffer i den nære familie ;).

Stegte makreller med nye kartofler og persillesovs

Mmmm! Jeg kan simpelthen ikke stå for stegte makreller med nye kartofler og persillesovs. Der er så mange opskrifter, men til mig, vinder den oftest. Dagen efter turen, inviterede jeg svigermor og svigerfar til middag, og de mæskede sig også med den skønne fangst. Vi har allerede spist makreller igen, så vi skal snart komme igennem de 105, vi fangede den dag. Gratis, sundt og bæredygtigt. Det er bare med at komme afsted.

Sådan gør jeg:

1: Rens makrellerne - skær evt. hoved og hale af, for bedre plads på panden.
2: Vend fiskene i mel (ikke inde i bugen, men kun skindsiderne).
3: Steg dem i RIGELIGT SMØR på panden og læg dem i et fad.
4: Når alle makreller er stegt, puttes fadet i en varm ovn i nogle minutter, mens sovsen laves.
5: Nu skal der gerne ligge smør tilbage i panden (ellers har du brugt for lidt). Put en god spiseskefuld hvedemel i pr. person du tilbereder til. Svag varme. Rør med et piskeris, til alt mel er opsuget i smør - tilsæt evt. smør, hvis du har for lidt, og melet ikke bliver gennemvæddet.
6: Tilsæt langsomt mælk lidt ad gangen, så du får rørt melkagerne godt ud. Brug ca. halvt kartoffelvand og mælk.
7: Når den hvide grundsovs har en god konsistens, skal den smages til med salt og peber (og evt. et lille drys aromat eller anden smagsforstærker).
8: Tag rigeligt persille og hak det (mas det sammen inden i hånden og skær det sådan - så tager det ca. 10 sekunder).
9: Tjek en af makrellerne i fadet - se om kødet slipper benet - hvis det slipper, er de klar.

God appetit!

Jeg fik desværre ikke så mange fede billeder fra denne dag. Hvis du selv var på molen, må du meget gerne sende et fedt billede eller to :)

Tusind tak, fordi du gider læse med! Hvis du vil følge med, når der kommer nyt, kan du med fordel følge med på Jydefiskeren på facebook - del meget gerne, hvis du har fiskeinteresserede venner.

Kig også forbi min sponsor på www.fiskegrej.dk - de har ofte nogle skarpe tilbud på lækkert grej.

Til sidst - knæk og bræk.

Med venlig hilsen
Michael - Jydefiskeren.