Havblik, hornfisk... himmelfart!

Havblik, hornfisk... himmelfart!

5.0/5 rating (2 votes)

- på det lave vand i Limfjorden

Dato: 5. maj 2016
Vejr: Høj sol og 2m/s fra syd.
Sted: Limfjorden
Sats: Hornfisk

Afsted - og konen ville med!

afsteUark, hvor havde jeg glædet mig til denne dag. Klokken var først på formiddagen, da mor Pia og jeg kørte vores søn Bastian hjem til svigermor til lidt leg med kusinerne, mens vi skulle se, om ikke vi omsider kunne få fanget til en gang hornfisk til aftensmaden. Pia gider ikke rigtigt fiske, men hun elsker at sejle med i kajakken - så er der også en til at smørre mel'madder ;)

Valg af våben

fiskerSidst vi var afsted, var Diller og jeg i sejlrenden for at lede efter hornbasserne. Jeg var sikker på, at det endnu var for tidligt at lede efter dem på det helt lave vand, men der tog jeg godt nok fejl. Vi fangede intet - hverken mærkede eller så skyggen af et horn. Vi fiskede med sildestrimler den dag, da det plejer at være mest effektivt for os på det dybe vand i slutningen af april og starten af maj, når de første fisk trækker ind i fjordene... men intet.
silhouetDerfor havde jeg denne dag taget en stang med til sild og prop - og en til spin... Men jeg var klar over, at det sikkert var blinket, som ville være mest effektivt på det lave vand, hvor de tit ikke gider røre en stilleliggende sildestrimmel under proppen... Jeg havde lavet et lille rig af min gennemløber "Sømmet"  - monteret på 0.20 fluorocarbon: "Sømmet" --> Gummiperle til at beskytte knude --> Lille springring --> 7-8cm. linetjavs --> trekrog, og den skulle vise sig effektiv til de drøwe horn...igen! Men som sagt så ofte... de bider på hvad som helst. Dog synes jeg, at et blink, som er designet til at svømme hurtigt virker bedst.

På vandet efter årets første horn - det kan KUN gå for langsomt!

piamusJeg brugte ikke mange minutter på at få rigget kajakkerne sammen med mutti. Der var kun små krusninger på vandet, og min nabo Bjarne fangede to hornfisk på denne spot aftenen forinden. Årets første smørstegte hornfisk kunne ligge på min pande i aften... afsted med mig med Pia i hælene.

Silden var død

Vi padlede stille og roligt udad. Vandet var super klart, og man kunne let se ålegræsset brede sig på bunden. Efter et par hundrede meter udad, var vandet vel ca. 1,5m.. Vi havde set et par fisk i overfladen på vej udad, så jeg fandt et godt sted ved en stor kant mellem ålegræsskov og sandbund.
hornrigNår vandet er stille nok til to stænger, starter jeg altid med at rigge flådet til, så det kan fiske løs, mens jeg får noget spinnegrej eller evt. et flåd mere på den anden stang. Så jeg skar mig en sildestrimmel og sendte flåd og sild afsted. Der var ingen aktivitet, mens jeg riggede spinnestangen til med en "Sømmet".

Nap nap nap..

Jeg kastede sømmet afsted og halede hastigt ind. Jeg mærkede lidt smånappen, men ikke noget rigtigt noget. Næste kast var anderledes. Jeg kastede langt, og i samme sekund, sømmet ramte vandet, var der bid. fangstentoEt godt og solidt hug efterfulgt af en springende hornfisk - vel og mærke en af de pænt store, som man ofte fanger dem i efteråret ved kysten... perfekt til røgovnen.
Jeg kastede flere gange, men døjede med at tang fangede blinket, før fiskene. Mange af kastene endte således forgæves. Jeg kunne ved de fleste kast se fiskene følge efter blinket hele vejen ind til kajakken, og når der var tang på krogen, var der aldrig hug.

Silkekrogen til at tackle tangen

Jeg var træt af, at jeg ikke fik en silkekrog med. Jeg er ikke stor fan, men kan godt se, at de må være effektive, når tangen driller. Så kan man kaste hver kast og fiske hele vejen ind. Jeg er sikker på at en silkekrog i enden af mit søm havde udløst fisk i stort set hvert kast.

Krusningerne forsvandt og tanget fulgte med

hamsielEfter en times fiskeri, hvor jeg havde fanget tre-fire fine fisk, begyndte vejret at klare endnu mere op. Der blev super varmt, og krusningerne forsvandt helt... men vigtigere - tanget var også mirakuløst forsvundet til trods for, at der faktisk ikke var noget strøm. Det eneste der brød overfladen nu, var legende hornfisk. Man kunne stort set til enhver tid se nogle legende fiske på det blanke vand - alt for lækkert. Og nu kunne jeg kaste og kun have tang på engang imellem. Og jeg skal love for, at hornfiskene også kvikkede op. Der var fisk der bed på hele tiden, og virkelig flotte fisk mellem. Det var alt for lækkert at sidde og se, hvordan fiskene fulgte efter blinket hele tiden. Det super klare vand var en sjælden fornøjelse, og det blev nydt :)

Nettet fuldt og næbet rødt

tofinefiskKlokken var vel 16, da vi bestemte os for at sejle ind og komme hjemad. Der var trods alt lidt fisk at rense, og 29 flotte hornfisk på en enkelt dag er bestemt en lækker fangst, når man godt kan lide horn.
Jeg sagde til Pia, at vi nok skulle have brugt lidt solcreme - hun nikkede bekræftende og sagde, at det skulle vi nok. Bunden af hendes solbriller lavede linjen hvor de røde kinder og mund blev til vinterbleg pande.... ene lækkerier.

Sådan renser jeg hurtigst flere hornfisk

megetflottefisk1: Med en kniv skraber jeg alle skæl af ved at holde i hovedet med den ene hånd og skrabe kniven fra halen og op mod hovedet i hurtige bevægelser til alle skæl er væk.
2: Jeg bruger en god saks og klipper alle buge op fra gat til hoved.
3: Udtag forsigtigt rognsække til stegning eller røgning (de smager super super).
4: Skær hovederne af.
5: Tag involde ud.
6: Lav et lille snit ved gatten op mod rygsøjlen, hvor blodet sidder - snit alle fiskene først.
7: Med en finger i snittet føres den fra gat til hovedende, og alt blodet er væk i et snuptag. Skyl i en spand vand.
8: Klip evt. bugstykkerne af de mindre fisk - jeg klipper det af alle undtagen de allerstørste. Det gør det super let at panere, stege og spise fisken - uden at pille i ben.
9: Klip fisken i 3-4 pandestykker eller gem den hel til grilning.

rensetfisk

Det er mange trin, men hvis man tager hvert trin og laver på alle fiskene, er man hurtigt færdig og står med et fantastisk stykke fisk, som helt sikkert er på min topliste over favoritspisefisk..

Et par noter

- Hornfiskene kom på lavt vand tidligere en rapsens fulde blomstring i år. Ellers er tommelfingerreglen, at de kommer med rapsens blomstring.
- Hav altid en silkekrog med, også selvom du ikke fisker med dem. Er der tang, er de vejen frem.

Tak fordi du læser med, og knæk og bræk med hornfiskefiskeriet!

Kig også forbi min sponsor på www.fiskegrej.dk - de har ofte nogle skarpe tilbud på lækkert grej.

Med venlig hilsen
Michael, Jydefiskeren