Fiskefrikadeller af skaller

Fiskefrikadeller af skaller

4.7/5 rating (3 votes)

Skaller - de skal bare laves til frikadeller!

skallerDen anden dag, da jeg kom hjem efter en fisketur, og berettede om 5-10 store skaller til min nabo, var han noget ærgelig over, at jeg godt nok havde smidt mine skaller tilbage i åen. For de kunne da rigtignok være blevet til nogle gode fiskefrikadeller.... Bom bom. Et par dage senere tog vi i Ryå igen - mest for at fange noget andet, men regnede nok med, at der skulle blive et par skaller - og det blev der. 
Jeg har testet, og fiskefrikadeller lavet på skaller smager fantastisk, og er slet ikke at forklejne. Det er bare at smøge ærmerne op.

Sådan gjorde jeg

Steges i svinefedtFørst skal skallerne flåes. Det gøres rimelig let ved at lægge et snit ned langs ryggen fra hoved mod hale - et snit på begge sider af rygfinnen. Derefter kan skindet rives af med en klud. Skyl fisken og skær fileterne af. Der er lidt spidse ribben, men fileterne behøver jo ikke være pæne, så det er bare med at få skåret noget kød af. Jeg havde vel ca. 500gr. skallefilet.

Du skal bruge:

- 500gr. skallekød
- 150gr. svinespæk
- 1 spiseske mel
- 1 løg
- 1 æg
- salt og peber
- evt. mælk, fløde og smør

testerStart med at hakke fiskekødet i små stykker. Skær først så fint som muligt, og tag så kniven og hak det endnu finere, som når man hakker persille. Skær spækket i små stykker og hak det ligeså. Skær også løgene i fine stykker.
(Når du hakker med en kniv, er det stadig grovt/rustikt selvom du hakker pænt grundigt - ligesom jeg gerne vil have det).
Bland det hele godt sammen og tilsæt evt. en smule mælk eller fløde, så dejen er let at håndtere/forme.

Jeg stegte frikadellerne i svinefedt, som jeg havde stegt fra nogle stykker spæk der var i overskud. Flæskesvær af spæk blev tildelt hunden.  Du kan også stege dem i smør.

stegtefiskefrikadellerLav en lille testfrikadelle, så du kan tilpasse saltning, og evt. mel, hvis den falder fra hinanden. I så tilfælde give en teske mel mere.

Steg frikadellerne grundigt... de har en lang færdigmargin - jeg kan godt lide dem godt stegt. Det er vigtigt at spæk osv. når at blive helt gennemstegt (synes jeg).

Jeg kan godt lide dem på et stykke rugbrød, men er overbevist om, at de også smager godt med kartofler og persillesovs ;)

God appetit!
Jydefiskeren