Sildefiskeri

Sildefiskeri

4.3/5 rating (10 votes)

- sådan fanger man sild

Sæson: Marts - maj (for vårsild)
Latin: Clupea harengus

Friske sild saltet og nu til tørring.Forårssilden er den jeg oftest har fisket efter, da de her kommer helt ind til land, så man kan fiske dem i store mængder fra et væld af moler og fjorde i hele landet. Denne artikel omhandler derfor også fiskeriet efter disse vårsild.

Om silden

Silden er en stimefisk som opholder sig i de frie vandmasser. De kan findes i helt enorme stimer med mere end en million individer.
Fisken er mørk på oversiden og helt blank på undersiden Havblik da vi sætter kajakkerne i ved Aggersundbroen.- et trick mange fisk benytter for at skjule sig bedre i vandet. Når man ser den nedefra, går den lyse side i ét med himlen. Set oppefra, går den mørke ryg i ét med det mørke dybe vand eller bunden.
Sild er fyldt med store skæl, som man får på fingrene, fiskestangen og alt hvad der er i nærheden, når man fisker. Blot en ekstra charme ;)
I foråret trækker sildene ind nær kysten for at gyde, og det er her, vi lystfiskere kan være heldige at fange sildene i større mængder. (Husk at det er fed stil, at fange de fisk, familien og du selv gider spise... De kommer jo tilbage hvert år, så ingen grund til at fiske flere, end du skal bruge).

Sådan fanger du dem


En spand sild i kajakken. En skøn fisketur med Lysgaard i AggersundSild er måske nok ikke den mest udbredte sportsfisk, men mange sportsfiskere kan med fordel bruge de fine sild som madding, når de fisker efter gedder, hornfisk, makrel osv. Vi er dog mange der ELSKER at fiske sild. Det er nok ISÆR vi, der elsker at spise den lille blanke fisk.

Et par gode pladser til sildefiskeri

- Hvide Sande v. sluserne
- Nørresundby v. Flydedokken
- Aggersund v.Aggersundbroen
- Hanstholm fra molerne

... Men det er bare nogle få. Der er sild over alt langs kysten, så prøv at smide forfanget ud, hvor du er - måske er du heldig.

Grejet

Til at fiske sild, skal/kan man med fordel bruge sildeforfang eller noget der minder om det. Du kan ikke bruge almindelige blink, sandorm o.lign. madding, da sildene udelukkende spiser vandlopper, krebsdyrlarver, krill osv. - små dyr der lever af plankton.

Du bør have en stang, som kan klare kastevægt svarende til et godt blink eller et blylod - ca. 20-60 gram. Nogle havfiskere vil måske stå med kraftigere grej, men til spinnefiskeriet fra mole eller fiskekajak ;) er 60 gram rigeligt. Jeg kan godt lide det lettere grej.
Som line kan man med fordel bruge en fletline - jeg ville vælge en 0.15 til dette fiskeri. Fletlinen synker oftest og skærer bedre gennem vandet, når man fisker mod bunden.

Sildeforfanget

Sildeforfang - på en praktisk billig forfangsholderSildeforfang består af ca. 3-6 små ophængere med små perlemorsfarvede fjer. Under forfanget skal man bruge noget vægt for at kunne kaste det ud. Mange bruger her et blink, mens andre bruger et lod. Jeg bruger altid kun et blylod. Det er der et par gode grunde til. For det første kan jeg kaste meget længere med blyloddet, end med blinket, og komme helt ud til hvor fiskene er. Den næste grund er, at forfanget meget hurtigere kommer ned til fiskene som ofte opholder sig nogle meter nede i vandet. Jeg lader altid rigget synke - ofte helt til bunden før jeg begynder at trække ind i lette ryk, for at gøre forfanget mere levende.

Vend sildeforfanget rigtigt

makrelforfangDet er vigtigt at vende sildeforfanget rigtigt, når det monteres - det har nemlig en op og en ned-ende, som mange ikke kender til. Den lille knude den enkelte ophænger er bundet på med, har ophængerens line hængene langs hovedlinen i den ene ende af knuden, så de to liner kan ligge parallelt. Den ende, hvor ophængerlinen kommer ud af knuden skal hænge opad, således, at når du holder i forfanget, så starter ophængerens line opad for at bøje nedad pga. vægten fra selve ophængeren. Det var en lang forklaring, men det er meget simpelt, når du sidder med forfanget. Når du løfter forfanget - hvis ophængerne hænger lige ned langs med hovedlinen vender det forkert.
Under sildeforfanget monterer du et lod, som svarer til den kastevægt, din stang er beregnet til. (Det står på siden af stangen lige over håndtaget)  Se denne youtube-søgning for at se, hvordan du også kan lave dit eget sildeforfang.

Sådan bruger du bedst sildeforfanget

Oftest fanger man mere end en sild ad gangen - billede venligst fremsendt af Jesper De VidmaDet er næsten lige godt, hvordan du gør, hvis der vrimler med sild, men ofte vil disse teknikker hjælpe dig til at fange endnu flere fisk.
Når du har kastet ud, lader du forfanget synke i måske fem sekunder - silden går ofte lidt længere nede i vandmasserne. Så hvis du f.eks. har et blink i enden af forfanget og ikke lader det synke, kan du let risikere, at du fisker i den øverste meter vand, hvor silden sjældent kommer. Så prøv at lade det synke mere mod bunden.
Når du mærker den første sild, kan du med fordel stoppe med at hale ind. I stedet holder du linen blødt men stram og venter på at sildens venner bider på de resterende kroge. Du kan let mærke hvordan forfanget bliver tungere. Vi taler måske om fem sekunder eller noget i den stil.
Hvis ikke fiskene bider, når du kaster ud, så prøv at fiske i lidt forskellige dybder. Det kan være strømmen fører forfanget med sig, så du ikke når så dybt som du tror. Prøv f.eks. at lade det synke helt ned, til du mærker bunden - der er der ofte fisk at hente... Blot pas på med bundbid - her endnu en fordel med blylod i enden - det hænger ikke så let fast.

Sådan afskæller man let sild

Familien sætter stor pris på en "Sol over Gudhjem" - Røget sild m. rå æggeblomme og løg.Put sildene i et net af en slags. De gullige plastiknet, man får kartofler osv. i er super effektive. Ryst med nettet nogle gange, og sildene er fri for skæl. De kommer let af og kan også skrabes løse med en kniv.

Varmrøget sild

Friske sild smager super lækkert stegte, men skal man lave en lækker opgradering, giver man dem en gang varm røg. Det kan let gøres i en almindelig kuglegrill, og en opskrift herpå vil følge snarest.