Nogle gode knuder

Nogle gode knuder

3.7/5 rating (13 votes)

- ALDRIG miste fisk pga. en dårlig knude!

De fleste af os har prøvet det før - jeg har prøvet det mange gange. Man har bundet en tilsyneladende holdbar knude. Selv efter at have rykket lidt i krogen og snøren holdte den fint. Pludselig er der bid, og man begynder at kæmpe med fisken. Lige så hurtigt som stangen fleksede bliver den slap, hvorefter man slukøret trækker ind, og kan se det typiske bevis på at knuden ikke holdte - fem centimeter krøllet line for enden, som indikerer, at knuden er blevet trukket ud - crap! Desværre noget vi ikke kan købe os til som lystfiskere, men når du først har lært at binde en ordentlig knude, mister du aldrig en fisk på den bekostning igen.

Sådan laver du knuder der holder

Herunder er der et par gode forslag til nogle rigtigt stærke knuder, som ikke svækker linen for meget. Linens angivede styrke afhænger nemlig i høj grad også af den knude du binder - det har utallige tests bevist. Derfor er det så vigtigt, at du binder den rigtigt knude som passer til den type line, du anvender. En knude som er god til en fletline, er ikke nødvendigvis god på en monofilline. Derfor er der et par knuder, som er værd at lære. Det tager ikke mange forsøg, før du kan binde dem uden at tænke nærmere over det.

Husk ALTID at fugte!

Det er super vigtigt, at du fugter linen, når du skal stramme knuden til. Det gør flere ting. Det mindsker friktionen og gør, at linen ikke varmes op og svækkes, når du strammer. Yderligere gør den mindskede friktion, at knuden meget lettere bliver strammet helt til, så den ikke glider på et senere og mindre hensigtsmæssigt tidspunkt ;)

Et par knuder til fletliner

Palomarknuden

Palomarknuden er kendt for at være en af de mest pålidelige knuder til fletliner. At den også er en af de letteste knuder at binde, gør det bestemt ikke mindre interessant at lære den.

Sådan bruges den

Knuden bruges til at fastgøre f.eks. en svirvel eller lås direkte på hovedlinen - derefter monteres blink eller forfang af f.eks. fluorocarbon. Jeg vælger næsten altid at have et lille forfang af fluorocarbon efter en svirvel - så har jeg i hvert fald gjort noget, for at fisken ikke så let får øje på min line.

Sådan bindes den

1: Start med at bøje linen, så du har ca. 10 cm. hvor linen ligger dobbelt.
2: Før den gennem øjet i din svirvel, lås eller hvad du nu skal binde fast i.
3: Bind et halvstik (en enkelt almindelig knude)
4: Før din svirvel eller krog gennem øjet af linen.
5: Fugt og stram til

Se videoen her


Berkley Braid Knot - Berkleys fletlineknude

Berkleys fletlineknude er også en rigtig stærk knude til fletlinen. Den er lavet af Berkley selv, og dens brudstyrke er rigtig høj. Fælles med andre knuder med høj brudstyrke er, at de har dobbelt line gennem øjet på grejet.

Sådan bruges den

Berkley Braid Knot bruges samme steder som palomarknuden. For enden af fletlinen, når du skal have monteret en svirvel, eller hvis du fisker endegrejet direkte på fletlinen.

Sådan bindes den

1: Start med at lægge ca. 10 cm line dobbelt.
2: Før den dobbelte line gennem øjet på grejet
3: Vikl den dobbelte line 8 gange omkring hovedlinen oppefra og ned mod endegrejet
4: Før linen gennem det øje linen har dannet over endegrejets øje
5: Fugt og stram til

Se videoen her

Knuder til monofilliner m.m. (alm. gammeldags fiskesnøre)

Uniknuden

Uniknuden er en rigtig god knude som er let at binde. Den er supergod til almindelig gammeldags fiskeline. Knuden kaldes på engelsk "uniknot" og kaldes desuden også "grinner knot" og "Duncan knot"

Sådan bruges den

Uniknuden har en ekstra fordel, når du fisker med små lette stykker endegrej. Den kan nemlig strammes til, så den danner en løkke, og give blink eller flue mere bevægelsesfrihed og bedre gang i vandet. Når en stor fisk hugger, vil knuden stramme sig til (uden at glide op vel at mærke).

Sådan bindes den

1: Start med at føre enden af linen gennem øjet på grejet
2: Vikl den line du har ført gennem øjet omkring sig selv, så den laver et øje
3: Læg det øje du har lavet på linen, så det ligger på langs med hovedlinen.
4: Vikl enden af linen gennem øjet, du har lavet, og hovedlinen - 7 gange.
5: Fugt og stram til - hvis du vil have en løkke strammes uden at rykke for meget i hovedlinen.

Se videoen her

En super god løkke

Perfection Loop

Perfection loop er en lækker løkke, som er let at binde, og som ligger helt lige fremad langs linen.

Sådan bruges den

Perfection loop kan bruges et utal af steder. Du kan f.eks. bruge den til at montere et lod i enden af en line. Du kan også bruge den til at binde to liner sammen ved at lave en løkke på begge liner og derefter føre dem gennem hinanden. Den er traditionelt brugt til at binde fluelinen sammen med forfanget på denne måde.

Sådan bindes den

Den er lidt indviklet lige at forklare, så se videoen herunder - den er meget simpel, når man lige har prøvet et par gange: