• Makrelfiskeri
Aborrefiskeri - sådan fanger man aborre

Aborrefiskeri - sådan fanger man aborre

3.2/5 rating (5 votes)

Aborretur på Ryå i kajakkerneLatin: Perca fluviatilis
Engelsk: Perch
Vand: Ferskvand/Brakvand
Mindstemål: Ferskvand: ingen - Saltvand: 20cm
Steder: Alle større åer og søer i landet
Hvornår: Bedste fiskeri i dagtimerne i klart vejr

Aborren - lidt om fisken

Aborren er en populær fisk. Til trods for at de ikke bliver kæmpestore, kan de rent faktisk give en helt udemærket fight - især hvis de fiskes på noget let grej...
Arten er på ingen måde truet, selvom der ikke er voldsomt mange af de helt store fisk - til gengæld er der masser af fiskene i mellemstørrelse - og de smager godt.
Når man fanger en aborre, kan den stikke med nogle pigge på finner og gæller. De er på ingen måde giftige, og med lidt forsigtighed kan man sagtens håndtere dem uden at stikke sig. Med en tommelfinger i munden på fisken har man et fornuftigt greb uden at stikke sig.

Hvor finder man aborre?

Find aborren i de fleste søer - og ofte langs bundenVi finder aborre i de fleste af vores søer... og i de fleste af vores større åer. De forekommer ofte i vande, hvor vi finder gedde og skaller. Aborren kan også godt lide brakvand, og den findes derfor også ofte i fjorde og lignende steder, hvor åerne løber ud i saltvandet. 
Aborren kan ikke justere sin svømmeblære hurtigt, hvilket gør, at den i højtryk (oftest godt vejr) har en sammenpresset svømmeblære, som tillader fisken at svømme højere oppe i vandsøjlen og jage. I lavtryk (kedeligt gråvejr) er svømmeblæren større med mere opdrift, og fiskene må søge dybere ned, for at kunne holde sig "svævende" i vandet. Den bruger lidt tid på justering, så med skiftende vejr, kan aborre også være svære at få til at bide. Så vi fisker altså bedst aborre i godt vejr, hvor de er mest aktive - eller på bunden, når vejret er gråt. Aftenfiskeri efter aborre er heller ikke at foretrække... når mørket falder på, stopper de hurtigt med at bide flittigt, selvom man da sagtens kan være heldig at fange en med f.eks. orm på bunden.

Sådan fanger man aborre

Man kan ofte fange mange aborre, når de er i stødet. Tag lidt med hjem, og tilbered et prægtigt måltid til dig og familien.Som nævnt er det sjovest at fiske aborre på let grej. Aborren er en rovfisk og den bider på stort set alt madding, den kan have i munden. De kan rigtigt godt lide bevægelse, så spinnere og jigs er ofte effektive våben. De mindre aborre spiser gerne regnorm under et flåd - eller på bunden med f.eks. et paternosterrig. Levende fjordrejer er også enormt effektive. De store aborre derimod er glubske rovfisk, og man kan sortere de små aborre fra, ved at bruge små skaller eller aborre som agn. De kan med fordel fiskes med et dropshot rig - sådan et kan du iøvrigt også bruge til at montere din jig på - så holder du let lidt afstand til bunden og fisker effektivt lige over bunden hvor de store aborre ofte jager.

Dropshot rig

Et dropshot rig er lavet til at holde agnen et lille stykke over bunden. Nederst har man et lille lod - ikke alt for stort, men stort nok til at man kan mærke, når det ligger på bunden. Direkte på hovedlinen er krogen monteret 30-40cm over loddet.

Sådan gør du

1: Tag ca. 1m. nylonline eller fluorocarbon. Ca. på midten binder du krogen fast med en palomarknude.
2: For at få krogen til at vende rigtigt med spidsen vendende opad, putter du den ende, som loddet skal sættes fast i, gennem øjet på krogen fra den "indvendige" side, hvor krogspidsen også findes. Nu vil loddet sørge for at krogspidsen peger opad.
3: Nu kan du med fordel lave to "Perfect loops" (se samme side, som linket til herover). Så kan du let montere dit rig på en lås på din fletline - og loddet føres på den anden loop.

Så simpelt er det, og det er et meget effektivt rig, som også er let og underholdende at fiske. Rigget fiskes helt simpelt ved at kaste ud, og trække langsomt ind med nøk og hvad du kan finde på, for at få jiggen/agn til at virke indbydende.

Andet endegrej til aborre

aborreendegrejSom nævnt bider aborre flittigt på et væld af endegrej. Spinnere, jigs, blink - stort set hvad man kunne finde på. De kan rigtigt godt lide levende bevægelser - og ofte er vilde farver noget de bider villigt på.
Hvis du ikke mærker hug, så forsøg at fiske i forskellige dybder - de går ofte gerne helt langs bunden, og det er nok derfor jigs og dropshot rigs er så effektive populære. Men som sagt... den gamle klassiker-spinner - meps med røde prikker har alle dage også været rigtigt god.
Du kan også sagtens fange aborre på woblere - især i rigtigt fint vejr, da de her oftere holder sig lidt oppe i vandet. Nogle rigtig effektive af slagsen er de små fra Savage Gear 4Play Herring. De har en utrolig fin gang i vandet som imiterer en småfisk på en prik. I rigtigt klart vand, er de naturtro farver af disse rigtigt effektive.

Kort sagt

Fisk hovedsageligt efter aborre i godt vejr om dagen. Brug hvad du har og forsøg dig langs bunden. Prøv med jigs eller lav et dropshot rig og put en lille skalle på den. Hvis der ikke er store fisk som bider på skallen, så forsøg med små spinnere. I uklart vand - prøv de vildeste farver du kan finde - og brug naturtro farver og bevægelser i det klare vand.

En af vores bedre spisefisk

Aborre smager FANTASTISK. Vi skal huske, at de allerstørste aborre over kiloet ikke findes i overflod.. Disse større fisk er fremragende moderdyr, og man kan derfor med god samvittighed genudsætte de største fisk, og i stedet hjemtage de lidt mindre fisk.
Aborre har noget tykt og sejt skin, og de fleste af os foretrækker at flå den inden tilberedning. Det er super let at gøre, når man lige ved hvordan - se videoen herunder.
Aborre smager skønt stegt... men nu er jeg også glad for stegt fisk. Jeg er sikker på, at de også smager godt med andre tilberedninger - blot har jeg altid selv stegt dem på panden. Rundt omkring i Europa, er man begyndt at opdrætte dem til spisning ligesom vi gør det med regnbueørred... Det er nyt og spændende... og virkelig velsmagende. 

Sådan flår du let en aborre

Følg med på facebook, og få besked, når der er nyt - klik her 

Husk også at kigge forbi min sponsor på www.fiskegrej.dk

Tak fordi du læser med :)

Med venlig hilsen
Michael - Jydefiskeren