Når rapsen blomstrer fuld...

Når rapsen blomstrer fuld...

5.0/5 rating 1 vote

Hornfisketid!

paavejDato: 6. maj 2017
Sted: Limfjorden
Vejr: Skyfrit - 2-3m/s
Sats: Hornfisk
Våben: Kajakker, spinnestager m. blink.

Jeg skulle egentlig have haft min skønne kone Pia med på fjorden i kajakkerne idag, men hun havde lidt forkølelse kørende, og min amerikanske makker Aaron tog i stedet pladsen i den anden kajak, så jeg ikke skulle fiske alene.

Havblik på noget der minder om en sommerdag

Fiskeri efter hornfiskDa vi ankom til fiskespotten på det lave vand, hvor de fleste hornfisk befinder sig, når rapsen blomstrer fuld, var der næsten helt havblik. Det smukkeste syn at møde, når man ankommer med kajakken.

Hornfiskeleg i overfladen

Det eneste der afbrød det spejlblanke vand var de små grupper af hornfisk som vi kunne se lege helt inde fra land. Min erfaring siger, at de ofte er svære at lokke til at hugge på sildestykker på denne spot, når de leger. Det er som om, de skal provokeres lidt mere her på det lave vand.

Valg af våben

snurrebassenMin syvfodsstang er lige nede med en knækket stangspids. Vi havde hver en nifodsstang. 0.13mm Sufix 832 er en line, som jeg er meget begejstret for. Det er lidt forskelligt hvordan jeg sætter mit rig op. På et blink som en Stripper "logrer" det tilstrækkeligt til at man får en god krogning uden linetjavs. Men med et blink som "Sømmet" syne jeg, at den fisker bedst med en linetjavs. Jeg tager kun til nøds en silkekrog på.. kun hvis der er helt vildt meget tang. Men så kan det nogle gange næsten være nødvendigt for at fiske effektivt. Aaron startede med at fiske med 17gr.  "Stripper" (Nr. 2 på billedet her) - og uden linetjavs. Jeg startede ud med Sømmet som gennemløber og linetjavs - hvid med rød røv.

Gode blink til hornfisk

Stripper er super god til hornfisk...Du kan fange hornfisk med et VÆLD af blink.. vel stort set ALLE blink. Så du behøver altså ikke bruge en formue på det. Den billigste måde at have et effektivt hornfiskeblink er, at købe nogle gamle kurvede skeer og gafler i en genbrugsbutik. Skær håndtaget til, og bor et par huller - så har du let en røvfuld super effektive hornfiskeblink til næsten ingen penge. Men generelt kan hornfisk i hvert fald godt lide tobisefterligninger - lange slanke blink, som du kan spinne hurtigt ind... men så igen.. Stripperen er også fantastisk til hornfisk. Her er nogle af mine favoritter:

fladbukken- Sømmet
- Stripper
- Bornholmerpilen
- Fladbukken
- Snurrebassen

- Sølvpilen

I med kajakkerne og ud mod pladsen

Vi fik hurtigt pakket kajakkerne og smidt dem i fjorden. Der var meget lavvande denne eftermiddag, så vi måtte slæbe dem nogle meter, før der kunne flydes. 
Efter få padletag så jeg den første hornfisk helt tæt på kajakken - helt inde på måske 40cm. vand. Der var masser af fisk denne dag, kunne jeg hurtigt se. De legede over alt, så der sjældent var helt ro i vandet - de pjaskede rundt.

Ankeret sat - klar til at fiske

På ca. 1- 1,3 m vand bestemte vi os for at prøve at fiske. Her var der lige nogle cm. vand at fiske på, over ålegræsset - og der var som sagt masser af fisk svømmende lige omkring kajakken. Jeg satte ankeret, og Aaron koblede sig på, så vi kunne sidde med solen lige i masken og rigtigt nyde foråret. (indsmurt i rå mængder factor 50). Iskolde colaer, chokoladekiks... det bliver en god dag.

Kontakt i første kast

Allerede i første kast var der masser af hug, og en stor og fin hornfisk satte sig fast på Aarons Stripper.. Faktisk krogede han tre fisk på de fire første kast. Man ved, at det ikke er helt tosset, når begge mand mærker fisk på første kast... så er der fisk i vandet.

 "Stripperen" og "Fladbukken"

Jeg havde godt med hug, men synes ikke rigtigt at få kroget fisken ordentligt i de første mange kast med Sømmet, mens Aaron hev dem i land på Stripperen. Jeg forsøgte mig med en Fladbukken som gennemløber med linetjavsen mellem blink og krog... Allerede i første kast efter mit skift var en stor flot hornfisk kroget, og med helt op i kajakken.
Vi fiskede med godt med tempo... stort set fuld skrue. Det er som om fiskene gerne skal have lidt travt for at fremkalde flest hug...

Ingen unødvendigt padlen

jydefiskerenDer var så mange fisk på vores første valgte spot, at vi ikke kunne forsvare at padle til en ny spot, så vi blev siddende dagen lang i fire timer på præcis samme sted. Ikke på noget tidspunkt var der antydningen af manglende aktivitet. Der var hug på næsten alle kast og vi morede os gevaldigt. Det er svært at lægge fiskestængerne fra sig, for at spise lidt snacks, når fiskene er så aktive.

Fangstposen fuld

Efter at have fisket med solen lige i ansigtet den ganske eftermiddag, var det ved at være aftensmadstid. Der var trods alt lidt fisk, som skulle renses også. Fangstposen var ok fyldt med i alt 25 flotte hornfisk. Nogle af de allermindste vi fangede blev genudsat - vi skal mødes igen næste år først i maj ;)

En god dag på Limfjorden

fangstposefiskeVi havde en fantastisk dag. I alt 25 fisk blev hjemtaget. De fem allerstørste ligger i saltlage til imorgen, hvor de skal hænges til tørre, for til sidst at blive røget på mandag. Fem fisk skal vi have til aftensmad imorgen.  Svigermor og svigerfar på besøg til hornfisk i løbet af ugen...  Dem her skal vi snart få spist, og jeg skal helt sikkert have flere til fryseren, mens der er så mange at tage af. Det er det ultimative selvforsyning at man blot kan høste et dyr uden selv at skulle fodre og passe det under væksten.

Tak fordi du gider læse med :) - husk at følge mig på facebook på min side her

Med venlig hilsen

Michael - Jydefiskeren