En jomfrutur efter gedder

En jomfrutur efter gedder

5.0/5 rating (3 votes)

Dato: 20. februar 2015
Sats: Gedde
Sted: Mosesø i det nordjyske
Vejr: 3-4 grader. Frisk vind og overskyet med byer

Det sparsomme grej...Klokken var kun seks da vækkeuret ringede. Jeg havde ikke haft tid til at pakke aftenen inde, så det måtte klares nu. Vi skulle have en allerførste sats efter gedder siden jeg prøvede det engang som 13-14årig. Jeg er normalt mest til at fiske i havet - jeg er jo Løkken-dreng. Men denne dag skulle Diller og jeg altså forsøge os med gedder. Heller ikke Diller har den store erfaring med geddebasser endnu, så spændingen var selvfølgelig enorm.

Burhøns på menukortet

I det sene efterår fangede Diller, Lystfisker Dan og jeg jo en hel del undslupne regnbueørreder i det nordjyske. Nogle af disse håbede vi kunne lokke Gedde Hans til at bide på krogen. Vi havde nogle helt små ørreder med - ca. 15cm…. den perfekte snack til en sulten geddebasse.

Dagens plan: Fang en stor gedde

En vistnok rapalawoblerVi havde hver to stænger. En stang til en ørred på bunden - og en stang til spin med diverse spinnegrejer, mens vi ventede på at Gedde Hans skulle hapse en ørred.
Nu er vi jo helt nye i det her fiskeri efter gedder, så vi havde ikke fået andet indkøbt, end almindelige stålforfang til at lave vores rig til regnbueørrederne. Vi satte en trekrog str. 4 i enden af et kort stålforfang. Endnu en krog i en ring i den anden ende af stålforfanget - og så endnu et stålforfang, inden fletlinen blev bundet på dette. Den ene krog fra den bagerste trekrog i halen på ørreden - og den forreste krogs to kroge i ryggen og siden på ørreden. Et par elastikker til at holde sammen på det hele under kast… Vi var MEGET optimistiske med disse godbidder.

Afsted mod mosen

Med kajakken på taget kørte vi afsted mod mosesøen. Vi fik rigget hver vores to stænger til og var klar til at fiske. Man kunne gå fint rundt omkring søen, men der var pænt med is ved sivene, hvor vi gerne ville fiske. Vi smed stængerne med ørrederne på bunden ud. Så tæt på tagrørene som muligt.
Vi så lidt småfisk springe rundt, så vi glædede os meget over, at vi nu nok snart skulle kæmpe med en stor gedde…

Woblere på spinnestængerne

Geddeforfang med trekroge - rig til medefiskeriVi fik rigget spinnestager til. Jeg med en syvfods og Diller ligeså. Diller prøvede med en tredelt farverig sprællende wobler. Jeg med en Rapala Fat Rap - nogle gamle svende som har ligget i fiskekassen i sikkert årtier.
Efter nok en lille times fiskeri, havde vi ikke mærket det mindste. Ej heller havde vores ørreder gjort sig bemærket.

Få kajakken i vandet

Kajakken er søsat - mod geddelandDiller var meget entutiastisk og ville have Galaxy’en i vandet… og det kunne kun gå for langsomt. Fem minutter senere tog Diller fra land og over mod de siv, som kun kunne nåes vandbåren. Der blev kastet intensivt. Ind mod sivene. Langs med sivene, men intet skete.

Aktivitet på bundsnøren

Diller sejlede ned i den anden ende af søen, og mens han passede sit, var der pludseligt et forsigtigt nap på min medestang - noget pillede ved ørreden.. Det var kun ganske forsigtigt… nippe nippe. Jeg gav et modhug og kunne mærke en smule mere vægt på stangen. En meter før jeg kunne se agnen slap fisken ørreden. Jeg ved ikke, om det kan have været en lille ål eller hvad det har været… men en +10 kilos gedde var det ikke grrr!

Diller fik en gedde i enden

En mindre gedde fanget på wobler“Jeg har en!!!” - kunne jeg høre Diller råbe fra kajakken nede i den anden ende af søen. En gedde havde bidt på wobleren. Det var en mindre fisk, så han sejlede den med op til basen, hvor jeg stod, så vi lige kunne nyde synet af den første gedde - en lille spirrevip på måske 500gr.

Nyt nyt nyt

Vi var enige om, at denne mosesø ikke var stedet til denne dag… Når der i flere timer ikke blev rørt ved ørrederne og kun en fisk på wobleren, var dette ikke stedet i dag. Så enighed om nyt sted. Vi kiggede lidt på Google Maps og valgte en ny sø.

Lækker sø - her måtte den være

Lækker lukket sø i mosenSøen var lækker. Fint omringet af træer, men fin plads til at fiske og komme omkring. Vores medestænger blev smidt i vandet, og vi var igen i gang med spinnestængerne.
Jeg skiftede Fat Rap ud med en mindre sølvfarvet Rapala wobler - den har sådan en lækker gang i vandet. En klart noget mindre wobler end Fat Rap, men der skulle prøves lidt andet, og jeg har ikke så meget geddegrej, så valget var let. Jeg havde lige prøvet den der ABU-kopi - rigtig dårlig gang i vandet, så den skal jeg ikke lege med igen.

Tung kajak mod geddeland

Nu var det min tur til at komme i kajakken… Jeg havde stået og kigget på nogle store områder med tagrør i den anden ende af søen… umulige at nå fra land, men i kajakken ingen problem. Jeg padlede afsted mens jeg lavede en plan for fiskeriet dernede - begge stænger var med.

Geddeland med masser af liv

Der var mere en éen gedde i siveneOmrådet med tagrør var stort og der var små indhug med helt stille vand. Jeg bakkede kajakken forsigtigt baglæns ind mod tagrørene. Mens jeg bakkede så jeg et stort plask inde midt i området med tagrørene - og jeg kunne se tagrørene bevæge sig, da fisken svømmede ind i dem.
Jeg fik hurtigt parkeret bagerste ende af kajakken inde i sivene og smidt medestangen i - nu måtte der da være noget, som kunne lide ørred.
En stor fin gedde på 90cm og 5,2 kg.Min syvfodsstang var ladt med den lille sølvfarvede Rapalawobler på ca. syv cm. Allerførste kast var vel ca. ti meter. Vandet var pænt klart, så man kunne en meters penge ned i vandet. Da jeg havde spinnet wobleren præcis langt nok ind, til at jeg kunne se den, svømmede en stor gedde pludselig frem og tog den. Bremsen hvinede, og jeg fik hurtigt at mærke, at jeg havde fået en ok fisk på den lille bløde syvfodsstang. Fisken tog et par gode ture afsted så stangen blev krøllet. Fighten varede måske fem minutter og var vældig morsom - det er det altid i kajakken. Fisken havde givet op og kunne nettes. Jeg havde bestemt mig for at genudsætte en +10 kilos gedde. Men denne lå noget under, kunne jeg se, så den skulle med hjem på panden. 
Jeg var meget begejstret for at fange min første ok store gedde og sejlede tilbage til den anden ende, for at give Diller chancen for at prøve enden med sivene… Diller var meget begejstret for fisken og var hurtigt afsted mod sivenden. Desværre uden mere held andet end et enkelt godt hug på wobleren.

Hvilken flot fisk som endte med en vægt på 5,2kg og 90cm. Det bliver ikke sidste gang, vi skal prøve gedderne.. Der er stadig nogle uger til at vi kan begynde at fange sild i fjorden og noget skal vi bestemt fange i mellemtiden ;)

Tak fordi du læser med!

Tilføjelse: Jeg har gået med dårlig samvittighed over at have taget denne store flotte fisk med hjem. Kan godt se, at sådan en mindre sø hurtigt ville løbe tør for fisk, hvis alle bare tog disse med hjem. Derfor vil jeg gerne beklage - mest til den fine fisk, som måtte ende med at blive til fem aftensmåltider til hele vores lille familie her. Fremover vil jeg undlade at hjemtage sådanne fisk. Jeg må fange dem i havet i stedet - der gør jeg det i hvert fald med god samvittighed :)

Michael, Jydefiskeren.dk

 unggeddefisker