Klargøring af din første fiskestang

Klargøring af din første fiskestang

4.0/5 rating (5 votes)

- Sådan gør du

Få snøren under bøjlen, før du putter snøren gennem øjerne1: Din fiskestang er sikkert delt i enten 2, 3 eller 4 led. Alternativt kan det være en teleskopstang, som ikke deles, men bare trækkes ud.
Sammel leddene løst og hold stangen op, så du kan kigge gennem alle øjnerne og flugte disse, så de sidder på lige række linen kører let igennem dem. 
Press delene godt sammen, så de ikke skilles under et kast.

2: Nu skal du sætte dit hjul på stangen. Der sidder to fødder på hjulet, som skal sættes på stangen nede ved håndtaget - der sidder oftest en plasticdims, som skrues ned, så fødderne holdes fast - skru den godt fast, men pas på ikke at overspænde.

Bremsen i bunden3: Hvis du ikke har line på hjulet, skal du have sådan en på. Læs artiklen omkring liner (kommer snart).
Der sidder en bøjle over spolen, som drejer rundt, når du drejer på håndtaget. Slå bøjlen op, inden du fører linen gennem alle øjne på stangen. Du kan også undlade at slå bøjlen op, og blot føre linen under bøjlen før du fører den gennem øjnene.

4: Et sted i bunden af hjulet sidder der som oftest en knap eller pal, som kan stå på to måder. Den ene gør at du kan dreje håndtaget både frem og tilbage med kludder i linen til følge - stil den så du kun kan dreje fremad på håndtaget og den låser, når du forsøger at dreje den anden vej.

Bremsen i toppen5: På hjulet sidder en bremse. Den sidder ofte på toppen af spolen med linen og kan strammes og løsnes. Den kan også sidde helt i bunden af hjulet - de virker på samme måde. Bremsen er til at stille, så spolen slipper, når der kommer et hårdt træk fra f.eks. en fisk i linen. Du kan mærke det, hvis du løsner bremsen helt og trækker i linen, at den giver en, for lystfiskere skøn klikkende lyd, og slipper, så den giver line. Stil bremsen, så du kan trække line af hjulet ved et solidt træk. Du lærer hurtigt at løsne og stramme lidt,
når en fisk kommer på krogen. Den skal stå hårdt nok til at du effektivt kan give tilslag/modhug uden at give line.