Forskellige fiskemetoder for begynderen

Forskellige fiskemetoder for begynderen

3.8/5 rating (8 votes)

- et par metoder at starte med

Når du har fået samlet din stang, skal du vælge hvilken type grej, du vil sætte på linen for at fange fisk. Der er, som du sikkert ved, et væld af forskellige ting man kan sætte på, men her er et par grundlæggende metoder, som det meste grej benyttes under:

Medefiskeri

Medefiskeri betyder, at du fisker med en eller anden form for agn, som spreder duft i vandet og/eller lokker fisken til hug ved f.eks. at bevæge sig. Den mest kendte form her er nok en prop med en krog med regnorm under. Der er dog et væld af ting, som kan bruges som madding og man bruger ofte agn/madding, som findes i fiskens naturlige sortiment. Derfor fisker man f.eks. oftest med regnorm i ferskvand og sandorm i saltvand, fordi det er her ormene lever (selvom regnormen jo ikke lever direkte i ferskvand, som sandormen lever i satlvandet. 
Men der findes masser af andre agn til medefiskeriet. F.eks. fisker man ofte gedder med en hel skalle - eller endda en hel sild, selvom silden ikke lever, hvor gedden lever. Silden virker til gedder, fordi den er så olieholdig og lugter kraftigt. Sildestrimler, hornfiskestrimler, småsild og andet fisk kan bruges som agn i saltvand. Maddiker, melorm og regnorm er super i ferskvand - og fisker du i en fiskepark efter ørred, kan du med fordel bruge en klump powerbait (en kunstig dej i smarte farver og dufte, som lokker fiskene i fiskeparker til hug.

Medefiskeri med flåd

Medefiskeri med flåd/prop er min personlige favorit. Jeg har altid fisket med flåd, og gør det stadig så ofte muligheden byder sig. Med et enkelt simpelt rig kan man fange alt fra skaller, ørred, hornfisk, gedder, havørred osv. - og så kan man nøjes med at sidde og holde øje med om flåddet bevæger sig, eller måske helt forsvinder...

Sådan laver du et grundlæggende rig med flåd

Det simpleste flåd du kan få, er nok en gammeldags prop med en pind igennem. De der hvide flamingotyper med orange top og en sort plasticpind.
1: Start med at føre linen igennem proppen fra den side, hvor der er malet en skrap farve - som regel orange eller gul. Træk ca. en meter igennem og stik pinden i hullet, så flåddet sidder fast - du kan justere dybden bagefter.
2: Nu kan du som regel binde krogen fast for enden af linen og montere blylod/belastning ca. i midten - 50 cm. fra krogen. Der er et utal af måder at tweake dette simple rig på og et væld af muligheder for at montere belastningen, men hvis du har proppen øverst - blylod i midten og krogen i bunden, så er du ikke helt galt i byen til et simpelt rig med flåd. Prøv dig frem med blybelastningen på flåddet. Det skal kun lige stikke over vandoverfladen - jo mindre jo bedre. Fisken skal næsten ikke kunne mærke, at der sidder et flåd, så hvis du har for lidt belastning på, risikerer du, at fisken aner uråd og forsvinder efter at have smagt let på maddingen. Hvis du fisker i ferskvand (sø eller å) vil jeg anbefale at prøve at sætte regnorm på krogen. Det er en madding, som er til at skaffe, og som de fleste fisk i ferskvand elsker at spise. Jeg fisker stadig med regnorm, når jeg fisker i ferskvand (med undtagelse af en enkelt tur i put and take en sjælden gang imellem, hvor jeg bruger powerbait. Men selv der, vil jeg hellere bruge regnorm, når jeg har dem.

Sådan laver du et grundlæggende rig til bundfiskeri

Til medefiskeri på bunden, kan man lave et utal af rigs. Det mest kendte er nok et paternostertackle - eller som de fleste kalder det - et rødspætteforfang. Disse kan købes færdige i stort set alle forretninger, der forhandler fiskegrej. Men du kan også lave dit eget bundrig. Man kan enten have krogen for enden af linen med et lille lod lidt længere oppe - ca. 0,5-1 m. er ikke helt ved siden af. Alternativt kan man sætte blylod i bunden og sætte krogen et lille stykke oppe af linen i en løkke - et paternostertackle.
Fordelen ved at have blylod nederst er, at du har direkte kontakt med agnen og øjeblikkeligt ser og mærker et hug. Hvis der er et blylod imellem, skal fisken først bevæge loddet, før du mærker noget i din ende af linen.
Hvis du binder krogen for enden, kan du med fordel benytte et helt let blylod - så lidt som muligt, hvor du stadig kan kaste ud til dit fiskevand. Nogle vælger helt at undlade blylod, og blot have en krog med et sildestykke eller en regnorm - sildestykket i havet og regnorm i å eller sø. (Regnorm kan dog også benyttes i havet efter f.eks. havørred og ål (men ålefiskeri er ikke velset disse dage, da de er temmeligt truede).

Bombarda

Bombarda er en flådtype, som er god at kaste med. Det gør den til et fremragende våben til at fiske med både agn og lette woblere og fluer - der kommer en hel artikel omkring fiskeriet med bombardafiskeri, da det er yderst effektivt til mange typer fiskeri - både i p&t, men også i hav og å.

Spinnefiskeri

Spinnefiskeri er for den aktive lystfisker. At spinne vil sige, at man kaster en kunstig agn ud i form af et blink, en spinner eller lignende, for derefter at trække den ind og immitere en agnfisk. Indspinningen kan foregå i et konstant tempo, der lader blinket arbejde, men de fleste garvede spinnefiskere laver spinstop og små ryk, for at gøre agnen mere levende i vandet og provokere fisken til hug.
I sø og å bruger man ofte lidt mindre spinnere og blink, end man bruger i havet. I havet efterligner mange blink en tobis og er ofte ca. 10cm lange - i åen og søen fiskes oftest med lidt mindre spinnere og blink på 4-7 cm - med undtagelser, når man går efter større havørred og laks - eller gedder, som gerne spiser store agn - nogle gange rigtigt store, som f.eks. en efterligning af en ål på 20 cm efter gedder er ikke unormalt.