• fiskegrej
  • Makrelfiskeri
Lystfiskerens vintergække - silden er kommet!

Lystfiskerens vintergække - silden er kommet!

5.0/5 rating (5 votes)

Endelig!

Der står mange spande med sild på kajen disse dage, når vandet er blevet 7-8 grader og silden er begyndt at bide.Endelig er silden kommet. En kær forårsbebuder som kickstarter MIN favoritsæson. Jeg elsker silden - stort set uanset tilberedning/opskrift (med nogle enkelte undtagelser). Samtidig kommer følgende masser af hornfisk, makreller, fjæsinger osv. osv. Alle superlækre spisefiske som jeg elsker at fange og tilberede.

Igår blev startskudet givet i Nørresundby

Hen på eftermiddagen - søndag d. 5. april tog Diller og jeg lidt spontant til Nørresundby - Sildekajen. Der stod pænt mange mennesker langs hele kajen, så vi formodede kraftigt, at der måtte være sild at komme efter. 

Skulder ved skulder på Sildekajen

Sildekajen i Nørresundby besøges af hundredevis af lystfiskere, når silden ankommer i aprilPå sildekajen er det et anderledes fiskeri. Man står så tæt på hinanden, at enhver med et nogenlunde socialt væsen (eller sproglige egenskaber) ikke kan undgå at komme i snak med naboerne - om ikke andet, så når man udreder knuder på liner som er kastet over hinanden. Det sker nemlig pænt ofte på sildekajen. Ikke nok til at jeg ikke synes, det er hyggeligt, men nok til at nogle vil føle det for tæt. Jeg synes det er superhyggeligt, og jeg får sild med mig hjem. Så når vejret er lidt lusket til kajakken, så står jeg gerne og råhygger på sildekajen.

Andre våben blev ladt

Vi havde ladt vores lette spinnegrej 6-7 fods stænger fra en tidligere havørredjagt, og måtte have sat de lidt kraftigere 20-60 grams stænger, så vi kunne kaste bare lidt længere ud og samtidig hale et forfang med fuldt hus op på kajen. Vi brugte begge vores nifodsstænger - lidt længere havde bestemt ikke gjort noget, men hver fugl må synge med sit næb og vi havde ikke regnet med at bruge eftermiddagen her.

Stime efter stime

Man ser hurtigt sildeskæl på Sildekajen, når de er ankommet.Allerede i første kast havde Diller en enkelt sild på krogen - stor og flot. Så der var i hvert fald sild i vandet. Vi fik klargjort vores 20l. murerspand og de næste sild fulgte hurtigt. De væltede ikke ind, og der kunne sagtens kastes 4-5 gode kast uden fisk.
Indimellem kunne man pludseligt se folk op ad kajen begynde at hale fisk ind - tegnet på en god stime - snart efter mærkedes de første små ryk som regel og ofte kunne der hales sild på kaj - oftest 2-3 stykker ad gangen... altså ikke helt så tæt pakket, som man nogle gange kan finde silden her - og sikkert om ganske få dage.

Kig oppe kig nede - søg og du skal finde...

Fiskene gik tydeligvis i mange forskellige dybder. Oftest kastede jeg så langt ud som jeg kunne, for derefter at lade forfanget næsten synke til bunden - derefter små nøk ind... Ofte kommer huggene, når sildeforfanget lige får en spinpause. .. Men det er sådan lidt... når der er mange sild, kan du rykke ind som du synes sjovest - de skal nok finde dig.

Gokke eller ikke gokke?

Husk at aflive silden - så er dens pinsler overståede på et sekund.Jeg gokker altid silden på kanten af spanden eller hvad nu beholder, jeg ligger inde med. Det tager mig jo bare et sekund, og så bliver silden sendt afsted til de evige jagtmarker med god ånd. Det har jeg tid til. Jeg ved godt at der bliver fanget milliarder af fisk i net som får en anden død ved kvælning. Men som lystfisker er det mere personligt, og jeg gør det. De fleste lystfiskere ville gøre det med en ørred så hvorfor ikke sild? ;)

Fangsten skal renses!

Husk at din fangst skal renses. Fang kun de, du gider rense, eller skal bruge.Enhver fisker bør efter min mening (og sikkert de fleste andres) fiske efter behov. Hvis man spiser masser af sild eller på anden måde skal bruge dem, er det selvfølgelig bare med at hente hjem af gratis sild, mens de er der. Men har du ikke lige en plan og f.eks. har tendens til hurtigt at blive træt af at rense fisk - så håber jeg, at du vil lade de små lækkerbiskener svømme videre til en der ELSKER at rense og tilberede dem :) Spis hvad du fanger og fang hvad du spiser ;)

Sådan kan man tilberede dem

Stegte sild er lækreJeg tilbereder som oftest sildene stegt eller røgede hele - andre foretrækker at filetere dem først. Jeg spiser næsten altid mine mindre fisk fra benet - det er oftest den måde, du får det mest saftige og smagsfulde fisk.

Her er et par ting, du kan gøre ved silden - mere præcise opskrifter skal jeg se om ikke jeg kan få lavet snart:

Stegte sild

Gnid dem i sennep efterfulgt af rugmel og så stege dem sprøde i smør. En super lækker stegt sild, som du kan spise til brød eller med kartofler og persillesovs.... 

Røgede sild

Læg sildene i saltlage natten over. Tør dem fingertørre og ryg dem - f.eks. i din grill, hvis du ikke har en rygeovn. Du kan ryge dem i stort set hvilken som helst beholder - en gryde for den sags skyld. Det gælder bare om at have noget glødende savsmuld - evt. med et par glødende kul under til at danne røg i en lukket beholder... Det kan være en videnskab som med dyre vine, men vi amatører kan SAGTENS få en simpel gang røg til at fungere og smage helt fantastisk. Fordi vi får dem så friske og lune gør det ikke noget, at de ikke er helt "perfekte/korrekte" - de skal nok blive helt ok - og ISÆR da i forhold til en vacuumpakket fætter fra køledisken.

Grillede sild

Friske grillede fisk smager lækre - især de lidt fede fisk, som sagtens tåler lidt varme. Det gør silden til en oplagt grillefisk som smager superlækkert - prøv også at give den lidt sennep her ;)

Marinerede og spegede

Der er et væld af andre tilberedninger at gå i krig med - skriv evt. din bedste opskrift i kommentarene herunder, hvis du vil dele den.

Husk rognen!

Silderogn minder om torskerogn, og kan sagtens spises - de er endda lækre.Silderogn er der oftest rigeligt af, når  sildene kommer i foråret. De smager meget ligesom torskerogn.. altså meget små og lidt tørre. Tørheden kan heldigvis modvirkes med lidt fed cremefraiche eller hjemmerørt mayonnaise.
Jeg har netop røget en portion rogn. De skal nydes imorgen med hakkede løg og creme fraiche, som jeg håber kommer til at smage.
Rognen kan desuden laves til en lækker postej - eller spises som man gør med stenbiderrogn - hinderne pisket fra og letsaltet. Eller i disse tider, hvor rå fisk er så populær, kan man sagtens spise silderogn rå i forbindelse med sushi som sashimi - det kaldes "Kazunoko"

Tak fordi du læser med og knæk og bræk med sildefiskeriet!

Mvh.
Michael