• fiskegrej
  • Makrelfiskeri
Sådan lægger du line på hjulet

Sådan lægger du line på hjulet

5.0/5 rating (5 votes)

- så du ungår fuglereder

Sådan lægger man line på et fiskehjulMange lystfiskere aner faktisk ikke, at de spoler linen forkert på - det er nemlig ikke lige godt, hvordan det gøres. Man kan gøre det på tre forskellige måder - forkert, helt forkert og rigtigt. Jeg selv gjorde det blot forkert indtil mit ca. tyvende år som lystfisker. Man mærker det med det samme, hvis linen er spolet helt forkert på, men hvis det blot er spolet forkert på, er skaden så lille, at man kun sjældent får problemer - og derfor gør så mange lystfiskere det forkert genem hele livet.

Sådan spoler man linen på forkert

Hvis du bruger "Blyantricket" - altså hvor du putter den nye linespole på en pind, eller får en makker til at holde den på en blyant eller tilsvarende, mens du spoler linen på hjulet - ja, så gør du halv skade. Problemet er, at hjulet snurrer/kinker linen en omgang, hver gang bøjlen kommer omkring spolen. Når den nye line holdes på en "blyant" er denne passiv sådan rent kinkemæssigt. Derfor vil denne metode kinke linen en gang for hver omgang bøjlen tager om spolen.

Sådan spoler man linen på rigtigt eller helt forkert

Brug evt. en billig bundline

Så lad os starte helt med starten. Ofte vil man gerne benytte en lækker, men dyr fletline til det aktive fiskeri. Men der kan ofte være flere hundrede meter line på dit hjul, hvorfor man oftest lægger en billigere line inderst - den binder man sammen med den dyre fletline eller hvad man nu foretrækker. Hvis du ikke har præferencer, kan jeg anbefale linerne Sufix 832 og Berkley Whiplash som den yderste arbejdsline - de er rigtigt lækre og pengene værd. Den inderste line kommer kun i brug, hvis du har en fisk som virkelig stikker af, men de fleste kan nøjes med en billig line her. De dyre fletliner kommer ofte i ca. 120m spoler, og det er nok til at kæmpe de fleste fisk i land, medmindre du skal noget lidt ekstremt.

Sæt bundlinen fast med plaster

Hvis du sidder med et helt nyt hjul og skal have den inderste bundline på, kan den med fordel sættes fast på spolen med et lille stykke almindeligt plaster, gaffatape el. lign. Men det er vigtigt, at du sætter tape på, da hele molevitten ellers risikerer at snurre med, når du har alt linen på.. og det er altså virkelig noget rod!. Når du sætter enden af linen fast med plaster, skal du bare lade den ligge "den rigtige vej" - altså ikke noget med at sætte enden af linen på modsat, så den bøjes ind over plasteret, når du spoler ind - den skal fortsætte sin retning.. så sidder den bedst fast.

Hvis du har to spoler til dit hjul...

Det kan være lidt af et problem, at ende op med at have den perfekte mængde line på hjulet, når man bruger en anden bundline. Løsningen er let, hvis man har to spoler: Start med at spole alt den dyre line på først - bind bundlinen sammen med, og spol line på, til spolen er fyldt nææsten helt op pånær en millimeter. Derefter  monterer du bundlinen på den anden spole, og spoler alt linen tilbage på denne, så du nu har den dyre line yderst - perfekt!

Sådan lægger du linen på korrekt

For ikke at snurre/kinke linen, skal vi have den nye spole med linen til at kinke linen samme vej, som hjulet gør, når du spoler ind. (Nu taler vi fastspolehjul - eller "almindelige" fiskehjul).
Alle mine hjul spoler, når jeg holder hjulet rigtigt, linen på mod venstre på øvre side, når jeg kigger ned på hjulet (Hvis man tager kigger ned på toppen af spolen påføres linen med urets retning).
Vi skal have den nye line/spole til at modarbejde denne kinkning af linen, og det gøres ved at lægge den nye linespole (Lad os kalde den købespolen) fladt ned på jorden eller tilsvarende.... men det er så her det kan gøres rigtigt eller helt forkert. Det er vigtigt, at vi vender den rigtige side af købespolen opad, da vi ellers gør dobbelt skade på kinkningen af linen. Så når du lægger købespolen på bordet, gulvet eller hvad nu, så skal den ligge, så linen køres af denne MOD uret.

Der skal være LIDT modstand, når du kører linen på

Når du spoler linen på, skal der være en smule modstand - ikke meget, men ca. hvad der svarer tilmodstanden fra et blink der kører i vandet. Det gøres let, ved at holde let om linen med en klud el. lign.

Fyld op

Det er vigtigt, at du fylder line nok på hjulet. Ellers vil der være for meget friktion, når du kaster, og det vil gå voldsomt ud over din kastelængde og præcision. Der skal blot være en millimeter måske to fra spolens kant til linen.

Hvilken line?

Der er et væld af forskellige meninger, men vi er rigtigt mange, der ELSKER fletliner, da de har en høj styrke selv i meget tynde tykkelser. Til almindeligt fiskeri er en god allround tykkelse 0.15mm. af en god kvalitet fletline. Er du lidt øvet kan en 0.12mm sagtens gøre det.

Knæk og bræk!

Mvh.
Michael